Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
ZDRAVSTVO

Do kraja svibnja gotova obnova Jodnog lječilišta

1/4
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Odjel za dermatologiju i venerologiju teško su oštećeni u potresima krajem 2020. godine

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sa suradnicima obišao radove cjelovite obnove zgrade Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak. Zgrada je sagrađena 1932., u nekoliko je navrata nadograđivana, a zadnja veća dogradnja bila je 60-ih godina prošlog stoljeća. U potresima s kraja 2020. teško je oštećena, a radovi na obnovi su krenuli nakon provedenog javnog natječaja.

Radovi na cjelovitoj obnovi obuhvaćaju ojačanje konstrukcije, odnosno temelja i svih konstruktivnih elemenata. Isto tako uklanjaju se oštećeni nekonstruktivni elementi te izvode novi, obnavljaju se sve instalacije i oprema, mijenja se krovište, izvodi se energetska obnova objekta i po kraju radova uređuje park.

Prilagođeno svima

Također, u ovoj zgradi će nakon obnove biti omogućeno kretanje osoba s težom pokretljivošću kao i osoba s invaliditetom.

– Trenutačno su u tijeku radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Jodnog lječilišta u Sisku. Ne samo da je obnavljamo u potpunosti nego ćemo i dodati nove sadržaje, a sve prostorije će biti prilagođene sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Medicinskom i nemedicinskom osoblju osigurat će se kvalitetniji uvjeti za njihov rad što znači i kvalitetnije uvjete za pružanje zdravstvenih usluga našim pacijentima Odjela za dermatologiju i venerologiju te Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Vrijednost radova je 2,5 milijuna eura, odnosno 19 milijuna kuna – izjavio je ovom prilikom župan Celjak dodavši kako se, prema zadanim rokovima, završetak radova očekuje u svibnju ove godine..

Ukupna površina objekta Jodnog lječilišta je 1475 m2, a u njemu su smješteni Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Odjel za dermatologiju i venerologiju Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak.

– Svi naši sugrađani i dalje će zdravstvene usluge oba odjela moći koristiti u zgradi Jodnog lječilišta jer se obnova provodi u fazama, odnosno prvo se obnavlja centralni i sjeverni dio zgrade, a nakon toga slijede radovi na južnom dijelu – rekao je župan.

Proširenje usluga

– Vjerujemo da će nakon obnove naši prostorni uvjeti biti puno bolji, što će nam omogućiti da proširimo svoje usluge te da našim žiteljima pružimo veći broj dijagnostičkih i terapijskih usluga. Ovdje dnevno prođe između 200 i 300 pacijenata koji su s obzirom na obnovu iznimno strpljivi i raduju se da će ovaj objekt nakon obnove osigurati bolje i kvalitetnije uvjete. Posebno je važno što će nakon obnove ovdje biti i smješten Odsjek za neurorehabilitaciju namijenjen djeci – rekla je Tatjana Vrga, voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku.

najmlađi stanovnik U sisačkoj bolnici prvi se u 2023. godini rodio dječak Luka