Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Županija preuzela predmete državne imovine

Dobroslavić: Još jedan korak u decentralizaciji Hrvatske

storyeditor/2024-03-01/20230223120855_IMG_8357.jpg
Foto: DNŽ RJEŠAVANJEM imovinskopravnih odnosa bavit će se i županija i Grad Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanskoj županiji predano je na postupanje 60 zahtjeva koji se odnose na rješavanje imovinskopravnih odnosa na temelju zahtjeva jedinica lokalne samouprave na području Županije. Također, Županiji se na postupanje predaje 175 predmeta, a Gradu Dubrovniku 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba.

Ovaj postupak rezultat je novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH koji je donesen s ciljem daljnje decentralizacije, kao i efikasnije gospodarenje državnom imovinom što će posljedično omogućiti i bržu realizaciju investicija i projekata.

– Konkretno, tim zakonom prepustili smo županijama, sjedištima županija i velikim gradovima upravljanje nad nekretninama u vlasništvu RH. Tu smo postavili određene limite pa će župan i gradonačelnik raspolagati imovinom čija vrijednost ne prelazi 133.000 €, a Gradsko vijeće i Županijska skupština imovinom čija je vrijednosti ne prelazi milijun eura – rekao je ministar Branko Bačić.

Nekretninama veće vrijednosti upravljat će Ministarstvo uređenja, graditeljstva i državne imovine ili Vlada RH.

– Mislimo da je to još jedan dobar korak u decentralizaciji u ostvarenju višerazinskog upravljanja, provođenju načela supsidijarnosti koji kaže da sve ono što se može riješiti na nižim razinama, da treba i riješiti. Mi ćemo se potruditi rješavati sve ono što bude prema nama sa zahtjevima išlo – poručio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić. 

Proglašenje najboljih sportaša Vinkovaca za 2023. godinu VINKOVCI 'Možemo biti samo ponosni na svakog sportaša Vinkovčanina' Jana Salajec Nova članica reprezentacije Jana na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi geotermalna istražna bušotina grad karlovac Na dubini od 2,5 km želimo doći do tople vode koja će grijati grad