Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Gradsko vijeće donijelo odluku o visini poreza za iznajmljivače

Dogovor nakon sat vremena rasprave, paušal od 150 do 350 kn

U Biogradu su zadovoljni turističkim rezultatima
1/2
Foto: TZ Biograd na Moru
Prijedlog je usvojen s 11 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim

Trinaesta sjednica Gradskog vijeća Biograda na Moru trajala je više od tri sata, a više od sata biogradski vijećnici raspravljali su o odluci o visini paušalnog poreza za male iznajmljivače. S jedanaest glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim vijećnici su izglasali kako će ubuduće biogradski iznajmljivači po krevetu i smještajnoj jedinici u zoni A plaćati 350 kuna paušalnog poreza, u zoni B 300, u zoni C 250 i u zoni D 150 kuna.

Svečana sjednica i podjela nagrada u povodu Dana grada Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada Biograda na Moru Ferari nagrada za životno djelo, DVD i ribolovci godišnji laureati

Lažni Djed Mraz

Nije prošao amandman anonimne grupe malih iznajmljivača da se u zoni B paušalni porez smanji za 25 posto, a u zoni C 50 posto, kao ni prijedlog oporbenog MODES-a da se ispod Jadranske magistrale smještajna jedinica plaća 200 kuna, a iznad magistrale 150 kuna.

– Mnogi su me pitali što će biti s tim paušalnim porezom. Ljudi su pokretanjem MODES-ove peticije dovedeni u zabludu, jer su mislili da će paušalni porez s 300 kuna skočiti na 750 ili čak na 1500 kuna. A riječ je o smanjenju, a ne povećanju paušalnog poreza. Gospodin Fuzul je lažni Djed Mraz, obećava, a ne može to ispuniti – poručio je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Biograd na Moru Biogradski Komunalac pokrenuo projekt sanacije Digitalne robotske kamere snimaju kanalizacijske cijevi

Dogovor s 31 TZ-om

Naime, Ante Fuzul, vijećnik MODES-a, zajedno s kolegom vijećnikom Krstom Milačićem putem Inicijative građana pokrenuo je prikupljanje potpisa za peticiju o smanjenju paušalnog poreza. Peticiju je potpisalo 425 građana.

– Učio sam od najboljih, od 2003. do 2016. godine bio sam član HDZ-a, imao sam dobru obuku kako što više obećati i kako što više ne ispuniti obećanja – replicirao je gradonačelniku vijećnik Fuzul koji je u konačnici glasovao za navedeni paušalni porez.

– Dosad je paušalni porez za male iznajmljivače uzimala država i iznosio je 300 kuna po krevetu i smještajnoj jedinici u kampu. Odsad od paušalnog poreza 60 posto ide općini ili gradu, 17 posto županiji, 6 posto za decentralizaciju funkcija i 17 posto za fiskalno izravnanje. Visinu paušalnog poreza provjeravali smo u Vodicama, Rijeci, Opatiji, Malom Lošinju, Orebiću, Novom Vinodolskom, Bujama, Plitvičkim Jezerima i drugdje. Svuda su po turističkim zonama od 150 do 400 kuna – objasnio je Knez.

U Biogradu su zadovoljni turističkim rezultatima U Biogradu na Moru zadovoljni turističkom godinom Najbrojni su gosti Slovenci i Nijemci, ukupno su ostvarili više od 370.000 noćenja

Kako se paušal plaća u lokalnoj jedinici gdje iznajmljivač ima boravište, a ne u lokalnoj jedinici gdje ostvaruje dobit, više rasprava išlo je u pravcu toga da se s 31 TZ-om, koliko ih ima u županiji, pokrene inicijativa da se turistički porez plaća tamo gdje se i ostvaruje profit.

Četiri turistička razreda

Za Zonu A (Primorje, Bošana, Vruljine, Jaz, Poluotok, Centar, dio Rusta, dio Tuča, Soline, Kumenat, Crvena luka) paušalni je porez 350 kuna.

Za Zonu B (Kožina, dio Rusta, dio Tuča, Meterize, Granda) 300 kuna.

Za Zonu C (Torovi - Kosa zapad, Torovi - Kosa istok) 250 kuna, a za

Zonu D (Jankolovica, Kakma) 150 kuna.

Javljanje iz bolesničkog kreveta

Tijekom ove sjednice Gradskog vijeća prvi put je telefonom uspostavljen kontakt sa zaposlenikom Gradske uprave koji nije bio nazočan sjednici, kako bi dodatno pojasnio nejasnoće oko točke dnevnog reda o odabiru najpovoljnijeg izvođača za četverogodišnje izvanredno i redovito održavanje gradskih nerazvrstanih cesta.

Tako je stručni suradnik ing. građ. Bernard Vlaović vijećnicima pojašnjavao razliku između redovnog i izvanrednog održavanja cesta. Možda to ne bi bilo neobično da gospodin Vlaović nije na bolovanju, pa je na pitanja gradonačelnika Kneza i vijećnika promuklim glasom odgovarao izravno iz bolesničkog kreveta.     

Ortopedska bolnica Biograd na Moru Ortopedska bolnica u Biogradu na Moru nudi i nove vrste terapije Luksuzan smještaj – u bolnici kao u hotelu s četiri zvjezdice