Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
"Obovljene zgrade više štede i više vrijede"

Dubrovačkoj bolnici najviše novca za energetsku obnovu

SREDSTVA Europske unije golema su financijska poluga za investicije u energetsku učinkovitost zgrada
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

U prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodijeljeno je 30 ugovora o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora ukupne vrijednosti 73,8 milijuna eura, od čega bespovratnih 36,44 milijuna eura, za energetsku obnovu bolnica, domova zdravlja, škola i ostalih javnih zgrada opće namjene, a bespovratni dio osiguran je iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Ugovor je dodijeljen i projektu Energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik za koji je, ujedno, odobren i najveći iznos bespovratnih sredstava na ovom javnom pozivu.

Realizacijom navedene investicije središnja zdravstvena ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ostvarit će znatne energetske uštede, poboljšat će se pristup za osobe s invaliditetom, ozeleniti okolne površine bolnice te realizirati niz drugih komponenti. U ime Opće bolnice Dubrovnik ugovor je preuzeo ravnatelj Marijo Bekić.

Svečanosti dodjele ugovora nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ministar Davor Filipović te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da su sredstva Europske unije golema financijska poluga za investicije, vezane ne samo za obnovu od potresa, već i energetsku učinkovitost zgrada.

– Energetski obnovljene zgrade više štede i više vrijede. Čestitam svima koji su pripremili kvalitetne projekte i uspjeli u javnom pozivu – zaključio je Andrej Plenković.

Katalonska ministrica vanjskih poslova i EU Meritxell Serret sastala se u palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem Traže Strategiju Europske unije za Sredozemlje Župan Dobroslavić primio katalonsku ministricu Serret Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište zbog svog zemljopisnog, ali i geopolitičkog položaja i značaja, jer je čuvar hrvatske znanosti i državnosti na krajnjem jugu Lijepe Naše – poručio je župan Nikola Dobroslavić dubrovačko-neretvanska županija 20. obljetnica Sveučilišta – tradicija još od Kotruljevića i Boškovića U Dubrovačkom primorju održana je biciklistička manifestacija u kojoj su sudjelovali klubovi iz županije i Mostara Dubrovačko primorje Utemeljena prva biciklistička staza 'Via Franciscana'