Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Jačanje prekogranične suradnje županija Brodsko-posavske i Središnje Bosne

Edukacija Hrvate iz središnje Bosne o pripremi razvojnih projekata

Foto: BPŽ
Na radnom sastanku i edukaciji u Vitezu bilo je 40 predstavnika ministarstava, općina, gradova, javnih ustanova, komunalnih poduzeća te osnovnih i srednjih škola s područja Županije Središnja Bosna

Nakon posjeta predstavnika Županije Središnja Bosna Brodsko-posavskoj županiji, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher održala je u Vitezu radni sastanak i edukaciju za 40 predstavnika ministarstava, općina, gradova, javnih ustanova, komunalnih poduzeća te osnovnih i srednjih škola s područja Županije Središnja Bosna. Tema sastanka bila je priprema razvojnih projekata i mogućnosti financiranja kroz prekogranične projekte s Republikom Hrvatskom, transnacionalne programe suradnje Europske unije za razdoblje 2021.-2027. i druge međunarodne organizacije koje djeluju u BiH.

Glavna područja interesa odnosila su se na gospodarstvo, turizam (posebno razvoj zimskog turizma i valorizacija bogatog kulturnog nasljeđa), obrazovanje (unapređenje strukovnih programa, cjeloživotno učenje, energetska obnova dječjih vrtića i škola), zdravstvo (izgradnju i  opremanje domova zdravlja, uvođenje digitalnih usluga u zdravstvo) i socijalnu skrb najranjivijih skupina u društvu.

Edukacija se odnosila na uvjete i metodologiju pripreme projektnih prijedloga za otvoreni Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa poticanja prekogranične suradnje Hrvatske i BiH koji je otvoren do 7. travnja ove godine.

Na nedavnom sastanku brodsko-posavskog župana Danijela Marušića s hrvatskim predstavnicima u vlasti Županije Središnja Bosna u Slavonskom Brodu zaključeno je da bi se suradnjom i realizacijom većeg broja zajedničkih prekograničnih projekata u budućnosti mogao poboljšati položaj Hrvata u BiH.