Izbornik
Naslovnica Županije
Poginulo je više od 400 branitelja s područja Zagrebačke županije

Emotivno sjećanje na prijatelje i suborce s ratišta

PRIZNANJE svima koji su prepoznali povijesnu priliku za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske odao je i ministar branitelja Tomo Medved
1/4
Foto: Zagrebačka županija
Središnja svečanost u povodu Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održana je u Svetom Ivanu Zelini na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra

Ovih je dana obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, u spomen na 27. lipnja 1991., kada je uz rijeku Kupu na području Pokupskog raspoređena 2. A brigada ZNG-a, poslije 2. gardijska brigada "Gromovi".

Središnja svečanost tim je povodom održana u Svetom Ivanu Zelini na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra. Svečano obilježavanje započelo je mimohodom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima kod središnjeg križa i spomenika na gradskom groblju, a sveta misa služena je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja. U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Doprinos županije
– Odajem priznanje svima vama koji ste prepoznali povijesnu priliku za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države i ostvarenje vjekovnih težnji hrvatskoga naroda. Zagrebačka županija je u Domovinskom ratu dala veliki doprinos i na tome ćemo im biti vječno zahvalni. Moramo podsjetiti da su građani Zagrebačke županije i Grada Zagreba dragovoljno odlazili na bojišta diljem Lijepe naše, što je golem doprinos, ali i velika žrtva. Više od 400 branitelja s područja Zagrebačke županije položilo je živote za Hrvatsku za slobodu koju danas imamo – poručio je braniteljima Medved, istaknuvši kako se nakon više od 12 godina ukida posljednja 'krizna mjera' iz 2009. godine vezana uz braniteljske mirovine, čime će više od 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a imati veće mirovine. Osim toga, naglasio je koliko je važno pozivati hrabre hrvatske branitelje, njihove obitelji, obitelji poginulih kako bi u zajedništvu obilježili ove događaje da te godine i to vrijeme novije povijesti ne odu u zaborav.

Kao predstavnik Hrvatskog sabora obilježavanju je nazočio izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Ante Deur koji je naglasio kako ovakvi susreti donose velike emocije i prigoda su da se sjetimo prijatelja i suboraca s ratišta. Zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je kako se ovakvim javnim okupljanjima želi sadašnjim i budućim generacijama prenositi istina o Domovinskom ratu, braniteljima i teškoj borbi koja je prethodila oslobođenju okupiranog teritorija. Posebno je zahvalio svima koji kroz udruge afirmiraju vrijednosti Domovinskog rata, pomažu članovima u potrebi i pokazuju da zajedništvo stečeno u ratu itekako čuvaju i u miru.

– Ovdje se podsjećamo svih hrvatskih vitezova i junaka koji su dali ono najvrednije za Hrvatsku, svoj život – poručio je Kolarec.

Zasluga branitelja
Prisutna je bila i Vesna Mihaljević, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koja broji 150 redovnih članica. Njima ovi dani, iako izrazito teški, mnogo znače.

Nekoliko dana prije centralne svečanosti ispred spomenika na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom delegacija Zagrebačke županije zajedno sa predstavnicima braniteljskih udruga položila je vijenac i svijeće.

– Odajemo počast ljudima koji su dali svoje živote. Hrvatski branitelji zaslužni su što danas živimo u samostalnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj – rekao je tom prilikom zamjenik župana Ervin Kolarec.

SUVENIRNICA i dućan "Međimurski ceker" ujedno je i turistički infocentar Novi atraktivni turistički sadržaji Otvoreni hostel Industrial s 24 sobe i suvenirnica "Međimurski ceker" Potpisivanje je održano u prisutnosti premijera Andreja Plenkovića, Marijana Kustića i vrha HNS-a, a nazočili su i Branko Bačić, velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, Zlatko Dalić i drugi uzvanici Sporazum o darovanju zemljišta Ovaj kamp bit će baza za aktualnu generaciju naših nogometaša Jedinstveni običaj prvosvibanjske proslave na motociklima u tom je gradu prvi put održan je davne 1920., a u medijima se pod nazivom Moto budnica prvi put spominje 1946. Jedinstveni događaj u kojem sudjeluju motociklisti iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja Moto budnicu sa stogodišnjom tradicijom žele zaštititi kao kulturno dobro