Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije

Gotovo sva proračunska sredstva u 2023. usmjerena su na obnovu i razvoj

Ivan Celjak
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Županiju smo postavili kao glavni pokretač razvoja, ne samo kao administrativno već snažno operativno tijelo koje je ključna spona prema Zagrebu

Iza nas je još jedna burna godina koju su obilježili energetska kriza, utjecaji na gospodarstvo, a u našoj županiji još i sanacija golemih šteta od potresa. O tome kako je 2022. protekla u Sisačko-moslavačkoj županiji, razgovaramo sa županom Ivanom Celjakom?

Jeste li zadovoljni učinjenim u protekloj godini?

Nekad je Županija bila percipirana tek kao administrativno tijelo, kao potpora jedinicama lokalne samouprave koje su provodile ključne projekte za poboljšanje života stanovnika. Godina 2022. donijela je prekretnicu za Sisačko-moslavačku županiju. Menadžerski način upravljanja omogućio nam je stabiliziranje financija, aktiviranje novih gradilišta obnove javnih ustanova u našoj nadležnosti, ali je i završeno 41 gradilište. Među ostalim to se odnosi i na obnovu 14 školskih objekata, 17 objekata koje koriste zdravstvene ustanove, a to su sve zgrade koje sada koriste deseci tisuća stanovnika naše županije.

Županiju smo postavili kao glavni pokretač razvoja, ne samo kao administrativno već snažno operativno tijelo koje je ključna spona prema Zagrebu. Županija dosad nije imala tu ulogu, ali mi lobiramo za projekte, tražimo sredstva za naše vatrogasce, iniciramo mjere za potpore poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, tražimo pomoć za naše gradove i općine kako bi bili obuhvaćeni cjelokupnim razvojem.

Koje biste projekte izdvojili za 2022. godinu?

U 2022. godini pokrenuli smo više od 200 projekata, a 2023. za nas će biti godina isporuke. Županija uz završeno 41 gradilište ima još 44 otvorena gradilišta, a među njima su projekti obnove u području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi.

Pokrenuli smo projekte o kojima su drugi samo govorili. Primjerice, projekt Doma za starije osobe u Kutini na čijem uređenju sada radimo, a to će biti prvi javni dom za starije osobe na području Moslavine o kojem su drugi samo govorili zadnjih 15 godina. Proveli smo reorganizaciju u sustavu županijske uprave, a naglasak je stavljen na obnovu. Ne želimo da naša djeca idu u škole izvan županije, stoga je moj prvi potez kao župana bio zbrinjavanje sisačkih gimnazijalaca u našim uredima koje smo preuredili u učionice, a sada provodimo i obnovu Gimnazije Sisak koja je u punom jeku. Osigurali smo i jednokratnu potporu u iznosu od 5000 kuna za naše studente koji redovno upišu fakultet u SMŽ-u. U završnoj je fazi i obnova drugog dijela Srednje škole Viktorovac. Obnovili smo i OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji, kamo smo smjestili 3 obrazovne institucije, jedna od njih je Učiteljski fakultet. I premda visoko školstvo nije u našoj nadležnosti, iznimno smo ponosni na to što smo vratili 500-tinjak studenata u Petrinju. Proveli smo i energetsku obnovu škola u Popovači, Jasenovcu, Petrinji, Hrvatskoj Dubici, a nakon potresa obnovljene su i OŠ Glina i OŠ Mate Lovraka u Petrinji. U staroj, teško oštećenoj zgradi u Tomislavovoj ulici u Sisku gradimo Kulturno-povijesni centar s postavom Memorijalnog centra Domovinskog rata, a završili smo i zgradu Zavoda za javno zdravstvo. Ukupno smo u području zdravstva obnovili 17 objekata, a ambulante koje su bile u kontejnerima, kao i Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo, smjestili smo u čvrste, sigurne i stabilne objekte. Gradimo i Dom zdravlja SMŽ-a u Petrinji. Uz to, provodimo i cjelovitu obnovu zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine.

Županija je isto tako putem ŽUC-a napravila mnogo u području obnove i gradnje cestovne infrastrukture, a ne možemo izostaviti ni potpisivanje Ugovora za konačni završetak autoceste Zagreb – Sisak, projekt Vlade RH. Sve je to za sve naše stanovnike bilo važno za 2022. godinu. Riječ je o investiciji od 300 milijuna kuna, koja će biti dovršena za dvije godine i u županiji donijeti brojne nove prilike, posebno u gospodarstvu.

U Županiji smo osigurali i sredstva za gospodarstvenike, kao što su beskamatni krediti, kako bi se potaknule investicije u SMŽ-u. Regionalne potpore iznose i do 75% za poduzetnike, a mi kao Županija krenuli smo s projektom Poduzetničkog centra na području Siska. U 2022. godini Županija je odobrila 21 beskamatni kredit, a ukupna vrijednost investicija premašila je 35 milijuna kuna.

Što se sprema u 2023. godini, koji su glavni projekti i novosti u proračunu?

Nedavno smo predstavili najveći proračun u povijesti Sisačko-moslavačke županije, u iznosu od čak 281,393.422,39 €, što je posebno važno kad se prisjetimo da je prije godinu i pol Županija bilježila manjak koji smo naslijedili od 51,5 milijuna kuna, da smo financije stabilizirali tako da smo proračunsku godinu završili pozitivno, a županija se nije dodatno kreditno zaduživala. Gotovo sva proračunska sredstva usmjerena su na projekte obnove i razvojne projekte, a posebno u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi te gospodarstva.

U 2023. godini planirani su, između ostalog, izrada projektne dokumentacije energetske obnove doma zdravlja na području Sisačko-moslavačke županije, realizacija Doma za starije osobe Kutina, povećanje kapaciteta Doma za starije u Sisak-Capragu, obnova Doma za starije osobe Sisak i Doma za starije osobe Glina, radovi na rekonstrukciji SŠ Petrinja i gradnji nove sportske dvorane, ali i nastavak ulaganja u visoki školski standard u školama kojima smo osnivač. U 2023. za posjetitelje otvaramo edukativno-prezentacijski centar Natura u Petrinji, koji je u potpunosti završen i moderno opremljen.

Očekujemo da će se iduće godine dovršiti i gradnja prvog Učeničkog doma u Sisku te koncertne dvorane Glazbene škole, prve s takvom namjenom u našoj županiji. Regionalni centar kompetentnosti i Majstorska škola također su važni projekti za obrazovanje mladih i uvođenje u svijet rada. Dakle, nastavljamo suradnju s gradovima i općinama u području gospodarstva, zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja, a poseban naglasak bit će na obnovi objekata koje koriste naši vatrogasci. Kraju će se privesti i radovi na zgradama nove i stare interne u Sisku, te na zgradama jodnog lječilišta i pedijatrije. Gradit će se i nova bolnička kuhinja te dvije zgrade bolnice u Petrinji.Nakon 50 godina imat ćemo potpuno novi kompleks Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić". Nakon dugo godina i u Topuskom idemo s rekonstrukcijom bazena i sadržaja, a predviđa se i novi wellness centar. Također smo okrenuti i prema novim industrijama, pa ćemo tako nastaviti poticati razvoj gaming industrije u Novskoj.

Obnova je i dalje top-tema, kako ste zadovoljni tim segmentom?

Bit ću zadovoljan tek kad svi koji su ostali bez doma budu u svojim novim ili obnovljenim kućama. Što se tiče obnove u našoj nadležnosti, zadovoljni smo njezinim tijekom i činjenicom da sva gradilišta rade po planu. Uz obnovu, u Županiji naglasak stavljamo i na revitalizaciju, pa tako za svaki projekt obnove koji provodimo uvodimo i nove sadržaje i usluge za naše sugrađane. Priliku koja nam se pružila da obnovimo i razvijamo županiju sada maksimalno koristimo.