Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik o aktualnoj situaciji i stanju u proračunu

Hrebak: Postoji mogućnost da godinu završimo na nuli ili u blagom minusu

Foto: Grad Bjelovar
Iako su nam smanjena sredstva zbog situacije s koronavirusom i moramo biti oprezni s potrošnjom novca, rekao sam da neke stvari nećemo zaustavljati - kazao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Radovi na Mjesnom odboru Prespa službeno su završeni, a u konačne rezultate obnove došao se uvjeriti i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Vrijednost projekta iznosila je 203.366,56 kuna. Uz asfaltiranje ploha oko zgrade, veličine 950 m2, radovi su obuhvaćali i odvodnju oborinskih voda, uređenje manjih zelenih površina i pristupa zgradi te postavljanje raspela ispred doma. Kip Isusa za raspelo donirao je župnik u Cigleni Krešimir Žinić.

I župan Damir Bajs uvjerio se u obilasku da radovi idu prema planu PROJEKT VRIJEDAN 272 MILIJUNA KUNA Gradnju OB Bjelovar pratite i preko kamera

– Iako su nam smanjena sredstva zbog situacije s koronavirusom i moramo biti oprezni s potrošnjom novca, rekao sam da neke stvari nećemo zaustavljati. Ovdje smo odlučili na ruralnom području grada omogućiti ljudima primjeren standard. Možda se nekome čini da ovo nije nešto posebno, ali lokalcima definitivno mnogo znači. Osim obnove ovdje će i lokalni DVD moći vježbati dok će drugi moći parkirati. Veliki broj mještana spontano se okupio što samo govori o tome koliko to njima znači – kazao je prilikom završetka radova gradonačelnik Hrebak.

Situacija u gradskom proračunu, s obzirom na krizu, bolja je od očekivanog, tvrdi Hrebak, rekavši kako su imali pad prihoda od 25 posto što smatra dobrom statistikom. Također, u srpnju i kolovozu pad izvornog prihoda trenutačno iznosi deset posto, što bi Grad vratilo na 2018. godinu koja je bila dobra godina.

– Nazvao bih to stagnacijom, ali u ovim trenucima, s obzirom na sve što je bjelovarsko gospodarstvo pretrpjelo, to su jako dobri rezultati. Rezultat je to i državnih i lokalnih mjera i poticaja. U ožujku smo davali poduzetnicima dovoljno zraka, dovoljno poticaja, nijedan račun nisu trebali platiti i sada nam se vraća sva ta dobra politika. Tada su govorili da su odluke sulude, ali ipak postoji mogućnost da godinu završimo na nuli ili u blagom minusu. Radna mjesta smo zadržali u velikom broju, a to je također znak da smo proveli dobru politiku kada je trebalo – zaključio je Hrebak.

Gradonačelnik Dario Hrebak kaže da želi da Bjelovar bude jedan od najboljih gradova u Hrvatskoj po pitanju gospodarenja otpadom Novo reciklažno dvorište, kompostana, sortirnica U bjelovarsko odlagalište otpada Doline uložit će se čak 73 milijuna kuna

Osim navedenog, Grad Bjelovar donio je Odluku o izmjeni i dopuni odluke o odobrenju i raspoređivanju jednokratnih financijskih potpora udrugama iz proračuna Grada Bjelovara za tekuću godinu. U odnosu na planirano, iznos potpore uvećan je za 3000 kuna koliko će, umjesto 1000 kuna, za svoje djelovanje dobiti bjelovarska podružnica Hrvatskog društva političkih zatvorenika. Dakle, ukupno odobrena sredstva koje će se ove godine iz gradskog proračuna sliti na račune udruga koje su se javile za jednokratnu financijsku pomoć iznosi 270.818,00 kuna.

Također, najavljuje Hrebak, zbog epidemije koronavirusa ovogodišnja će proslava Dana grada Bjelovara biti skromna, a središnji događaj, svečana sjednica Gradskog vijeća trebala bi se preseliti na Spomen-područje Barutanu, prostor koji možda i najbolje oslikava što je Bjelovar prošao 29. rujna 1991.

– Nakon Mimohoda pobjednika u kojem će sudjelovati maksimalno 200 osoba i potom Svete mise na Barutani te dva-tri kratka govora, uručit će se gradska priznanja tako da cijeli protokol potraje oko dva sata i da možemo omogućiti siguran razmak za sve – objasnio je Hrebak.