Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
EDUKACIJE ZA UČENIKE

I učenici iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Regionalnom centru

Foto: Međimurska županija Potpisan ugovor
Župan Matija Posavec s gradonačelnikom Ludbrega Dubravkom Bilićem potpisao sporazum o suradnji

Župan Međimurske županije Matija Posavec s gradonačelnikom Ludbrega Dubravkom Bilićem potpisao je sporazum o suradnji u provedbi zajedničkih aktivnosti na području edukacije, znanstvenih istraživanja, kreiranja programa usavršavanja i osposobljavanja... Učenicima iz 25 županijskih osnovnih škola tako je omogućeno korištenje programa Regionalnog centra LORI, ali i usavršavanje kompetencija nastavnika. Riječ je o svim osnovnim školama kojima je osnivač Međimurska županija. Grad Ludbreg u velikom projektu osnovao je Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, pod akronimom LORI, vrijedan gotovo tri milijuna eura, čije će prednosti biti na raspolaganju i učenicima osnovnih škola Međimurske županije. Kao prvi grad u Hrvatskoj, Ludbreg je, u sklopu ovog edukativnog centra, dobio tzv. Newtonove sobe u kojima se na poticajan način provodi edukacija u području znanosti, tehnologije, inženjerstva te matematike. Župan Posavec rekao je da neće propustiti priliku za suradnju i povezivanje koje donose dobrobit obrazovanju, osobito kada je riječ o STEM području.

– Svjedočimo važnom koraku u napretku obrazovanja u našoj zemlji te s poštovanjem i u ime snažne podrške ovom projektu, potpisujemo sporazum kako bi i djeca osnovnih škola iz Međimurja mogla učiti u ovom jedinstvenom prostoru u Hrvatskoj i vrlo rijetkom u svijetu, s obzirom na to da postoji samo 45 Newtonovih soba – rekao je župan i dodao da ovakvi projekti razvijaju obrazovanje budućnosti.

– Zato je vrlo važno osnažiti općine i gradove da što više kandidiraju i osmišljavaju takve projekte, tako što će ih se osloboditi troškova za financiranje vrtića, odnosno da država preuzme i financirane predškolskog odgoja, poput osnovnih škola. Time bi se roditelji oslobodili troška za vrtić u cilju demografske revitalizacije, a s druge strane, općine i gradovi bi mogli realizirati više projekata u obrazovanju koji djeci osiguravaju visoke kompetencije – naglasio je Posavec. Među partnerima u ovom projektu je i Međimursko veleučilište, a župan Posavec vjeruje da će i Grad Čakovec učenicima svojih osnovnih škola također omogućiti dio nastave u Centru LORI. 

storyeditor/2024-02-23/Fotka2.jpg Park na 15 hektara pokraj kompleksa bivše vojarne Građanima predstavljeno idejno rješenje jedinstvene Zelene oaze Čakovca storyeditor/2024-02-16/MZA1.jpg Certifikati za prvih 13 objekata i tvrtki u Hrvatskoj Certifikati Good Travel za postignuća u održivom turizmu storyeditor/2024-02-16/MZC.jpg Nastavak ulaganja u zdravstvo u Međimurju Zavodu predana dva nova vozila za sanitetski prijevoz