Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
obilježavanje 31. obljetnice vojno-redarstvene akcije Širinci ‘92

Imena branitelja uklesana su u ploču, ali i u naša srca

komemoracija
Foto: Brodsko-posavska županija
Komemoracijom za 18 poginulih hrvatskih branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 31. obljetnica akcije Širinci ‘92.

Novogradiški ogranak Udruge veterana 3. GBR Kune, Odbor za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i Općina Rešetari bili su organizatori svečanog obilježavanja 31. obljetnice vojno-redarstvene akcije Širinci ‘92. Komemoracija za 18 poginulih hrvatskih branitelja u ovoj akciji, polaganje vijenaca i paljenje svijeća te molitva održani su kod spomen-obilježja u Širincima, a potom i u Rešetarima. Nažalost, u borbenim djelovanjima život su izgubili zapovjednik 2. bojne 121. brigade Ivan Atlagić i još 17 njezinih pripadnika, dok su 22 ranjena.

Heroji zapadne Slavonije

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika RH, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, izaslanik predsjednika Vlade RH župan Brodsko-posavske županije dr. sc. Danijel Marušić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general Ivan Obrovac, izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, načelnik PU brodsko-posavske Antun Valić, zapovjednik 121. brigade HV, brigadir Željko Žgela i drugi. Vijence su položili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstva Grada Nove Gradiške i općina Rešetari i Gornji Bogićevci.

– U studenom i prosincu 1991., u vrijeme dok je gorjela Hrvatska, pojavilo se svjetlo nade. Provedba ove akcije u moralnom smislu bila je tada ogroman poticaj našim vojnicima koji su tih dana vodili teške borbe diljem Slavonije. To je već tada pokazalo kako ćemo zasigurno pobijediti u borbi za slobodu – rekao je general Obrovac.

Obilježavanje obljetnice bilo je prilika prisjećanje na nesebičan doprinos hrvatskih branitelja u obrani domovine.

Župan Danijel Marušić naglasio je da je u temelje hrvatske države ugrađena ogromna žrtva.

– To su i tada bili blagdanski dani, no naši branitelji krvarili su ovdje na bojištu i nisu mogli biti sa svojim obiteljima. Nažalost, trebalo je dosta ljudi dati svoj život da bismo mi danas bili ovdje. Njihova imena nisu uklesana samo u ploču nego i u naša srca. Ne smijemo nikada zaboraviti ono što su učinili za nas – poručio je Marušić.

Prva velika pobjeda

Podsjetimo, akcija Širinci ‘92., koja je izvedena u sklopu uspješne akcije Orkan ‘91., polučila je prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad okupatorskom JNA neutralizacijom 21. neprijateljskog uporišta na području zapadne Slavonije. Hrvatska vojska je 1991. godine riješila problem dalekometnog neprijateljskog topništva koje je iz Širinaca gađalo položaje hrvatskih branitelja na prvoj crti obrane.

Nakon što je 19. prosinca 1991. godine oslobođena Mašićka Šagovina, hrvatskim je braniteljima znatno olakšan prodor prema Okučanima i riješen problem dalekometnog neprijateljskog topništva koje je iz tog mjesta gađalo položaje branitelja na prvoj crti obrane Nove Gradiške.

Vijećnici Brodsko-posavske županijske skupštine većinom glasova podržali temeljni financijski dokument za 2023. Usvojen proračun za iduću godinu težak 169,4 milijuna eura Obilježena 31. obljetnica 157. slavonskobrodske brigade Hrvatske vojske Čuvali granicu na Savi i branili Hrvatsku gdje god je zatrebalo U Vijećnici Brodsko-posavske županije predstavljeno djelo Željka Garmaza “Kulen – hrvatska mesna perjanica” Knjiga koja promovira kulen i čuva slavonsku tradiciju