Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Inkluzivni trenutak iznimno je važan za djecu s poteškoćama

Jedinstveni projekt angažmana pomoćnika u dječjim vrtićima

CILJ projekta je konkretna podrška najranjivijoj skupini u zajednici, a osiguran je novac za 45 pomoćnika koji će skrbiti za razvoj i lakšu integraciju 59 djece u vrtićima
1/2
Foto: Međimurska županija
U osam godina Međimurska županija za provedbu tog programa osigurala je gotovo pola milijuna eura i pomogla rani razvoj 400-tinjak djece. Ove godine osigurano je 150.000 eura

Međimurska županija osigurava 45 pomoćnika u vrtićima za 59 djece s razvojnim poteškoćama. U proteklih osam godina za provedbu tog programa osigurala je gotovo pola milijuna eura i pomogla rani razvoj 400-tinjak mališana. Jedina je to županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava pomoćnike i djeci predškolske dobi te tako odgovara na potrebu integracije najmlađih koja nije pokrivena zakonskim okvirom, objašnjavaju u Županiji.

Deveta godina
Župan Matija Posavec je s predsjednicom Saveza udruga Prvi korak Petrom Kovačić potpisao ugovor o financiranju asistenata u dječjim vrtićima, vrijedan 150.000 eura. Riječ je o modelu javno-civilnog partnerstva kojem je cilj konkretna podrška najranjivijoj skupini u zajednici. Model se ostvaruje u suradnji s općinama i gradovima te udrugama članicama spomenutog saveza, a radi se o Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju (MURID), Udruzi slijepih, Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom (DOSTI) te Udruzi za autizam Pogled, koje su 2015. pokrenule inicijativu za pokretanje ovog programa.

– U devetoj godini provedbe programa osigurali smo još više sredstava, 150.000 eura za 45 pomoćnika koji će skrbiti o razvoju i lakšoj integraciji 59 djece u vrtićima. Program uspješno provodimo zahvaljujući članicama Saveza Prvi korak i Centru za ranu intervenciju MURID te smo tijekom osam godina provedbe osigurali gotovo pola milijuna eura za ovaj oblik podrške koju je primilo oko 400 djece – rekao je župan i dodao da se radi o velikom doprinosu lokalne zajednice razvoju djece s poteškoćama te lakšem premošćivanju izazova koje njihovo zdravstveno stanje stavlja pred stručnjake i roditelje.

– Taj je doprinos najvidljiviji u činjenici da hrvatsko zakonodavstvo ne prepoznaje potrebu podrške integracije najmlađih s razvojnim poteškoćama, a mi smo jedina županija koja je na taj izazov odgovorila konkretnim programom – naglasio je. Predsjednica Saveza udruga Prvi korak Petra Kovačić zahvalila je Međimurskoj županiji i županu na kontinuiranoj podršci.

– Naša županija jedinstvena je u zemlji po ovom modelu podrške što svjedoči o visokoj svijesti i razvijenosti zajednice u kojoj živimo. Zato smatram da bi u skoroj budućnosti država trebala prepoznati ovu potrebu te ustrojiti sveobuhvatan sustav s jasno definiranim kriterijima probira i načina financiranja – napomenula je Petra Kovačić. Rano djetinjstvo ključno je doba, dodala je, za poticanje djetetovih potencijala, a potrebe za asistentima za najmlađe u velikom su porastu.

Poticanje samostalnosti
Ravnatelj Dječjeg vrtića Belica Nenad Novak potvrdio je da se, zahvaljujući angažmanu pomoćnika, u znatnoj mjeri podiže kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa.

– Inkluzivni trenutak iznimno je važan za djecu s poteškoćama, a struci je izazov na koji treba adekvatno odgovoriti. Građevinske barijere uklonjene su tehničkim rješenjima, a ovim programom podržavamo prve korake djece prema sigurnijem i jednostavnijem životu – rekao je Novak. Predstavnica roditelja Valentina Cerovec istaknula je da je poticanje samostalnosti od neprocjenjive važnosti za djecu jer je to jedini put u njihovo kasnije uspješno uključivanje u školski sustav.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba predao je donaciju Grada našičkoj bolnici Grad predao donaciju našičkoj bolnici Vrijedna oprema stigla na odjel pedijatrije i interne MANIFESTACIJA koja promiče kulturu grada Virovitice i cijele županije jer su predstave i u Pitomači, Slatini i Suhopolju Kazališni festival Nikad bogatiji, jubilarni 20. Virkas počinje 9. veljače Sve mlade obitelji koje su kroz ovaj projekt došle do zemljišta za gradnju obiteljske kuće oslobođene su i plaćanja komunalnog doprinosa, što je također jedna od ušteda Bez velikog kreditnog opterećenja Odlična demografska mjera: još dvije mlade obitelji započinju život u Klisu