Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nove investicije u centru znanja

Još četiri dotrajale zgrade bivše vojarne idu u obnovu

NOVI PROJEKT dio je Razvojnog sporazuma Sjever
Foto: Međimurska županija

Četiri dotrajale zgrade u bivšem vojnom kompleksu u Čakovcu bit će obnovljene, opremljene i povezane u cjelinu u novom razvojnom impulsu koji Međimurska županija daje Centru znanja. U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje potpisani su ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju četiriju zdanja – za rekonstrukciju dotrajalog skladišta nadomak zgrade TICM-a III u odgovarajući prostor Inspiracijskog centra kreativnosti, ukupne tlocrtne površine 767 četvornih metara. Izradit će se i dokumentacija za rekonstrukcijsko-sanacijske zahvate na zgradama 4 i 5 poduzetničkog inkubatora TICM-a ukupne površine veće od 1500 četvornih metara te za obnovu četvrte zgrade u nizu, negdašnjeg skladišta koje će postati Klimatsko-energetski centar Međimurje. Po završetku izrade projektno-tehničke dokumentacije navedene tri zgrade prijavljivat će se na dostupne programe sufinanciranja iz EU fondova. Ukupna vrijednost projekta koji započinje 28. prosinca doseže 363.273 eura, uz intenzitet bespovratne potpore od 90 posto te su potpisani ugovori vrijedni 180.000 eura. Riječ je o objektima koji se nalaze na istoj katastarskoj čestici i čine cjelinu kojoj će po revitalizaciji biti udahnut novi život i nova vrijednost. Direktor TICM-a Ivan Plačko istaknuo je da se radilo o kompleksnom postupku javne nabave.

– Uređenjem dvaju dodatnih objekata odgovorit ćemo na potrebu povećanja prostora za poduzetničke inkubatore, dok će četvrta zgradi biti nova baza naše MENEA-e – rekao je Plačko. Župan Matija Posavec ističe da je riječ o strateški planiranom projektu koji je ušao među deset izabranih projekata koje je Europska komisija izabrala za pružanje savjetodavne i tehničke podrške.

– Od samog početka ideja je bila da ovaj prostor u potpunosti posvetimo izvrsnosti u znanosti, učenju i razvoju gospodarstva. Inovativnim modelima težit ćemo u daljnjem razvoju Centra znanja kojim se danas dnevno služi više od 1000 ljudi. Četiri zgrade dobit će svrhu i vrijednost će im u budućnosti rasti. Paralelno uredit ćemo prometnu infrastrukturu i okoliš te u okviru drugog projekta i veliki park – rekao je Posavec i dodao da je projekt dio Razvojnog sporazuma Sjever.

ZA URBANO područje Čakovca ugovor je vrijedan 18 milijuna eura Sporazumi za ITU mehanizam Za razvoj urbanog područja osigurano 18 milijuna eura Dom zdravlja Čakovec međimurska županija Dom zdravlja pred izazovima zbog nedostatka liječničkog kadra Centar DOSTI će, kako je istaknuto, osnaživati osobe s invalidnošću na putu njihove pune integracije u zajednicu, s kapacitetom za boravak 20 osoba u poludnevnom ili dnevnom boravku Međimurska županija Otvoren Centar za podršku osobama s invalidnošću od 2,3 milijuna eura