Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija predvodnica u navodnjavanju

Korak bliže gradnji sustava navodnjavanja Lukač

NA NAVODNJAVANIM površinama količine poljoprivrednih proizvoda su veće, a kvaliteta puno bolja, ističe župan Andrović
Foto: Kristijan Toplak
Do sada smo izgradili četiri sustava navodnjavanja na 2760 hektara, a ukupni iznosi tih investicija bili su preko 23 milijuna eura, ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Virovitičko-podravska županija bit će bogatija za još jedan sustav navodnjavanja koji će, kao i prethodni, donijeti veće prinose, a time i bolju konkurentnost lokalnih poljoprivrednih proizvođača na domaćem, ali i inozemnom tržištu. Izdana je, naime, građevinska dozvola za sustav navodnjavanja Lukač, I. faza koji će polja natapati vodom iz rijeke Drave.

Prinosi 100 posto veći
Na području Virovitičko-podravske županije izgrađeni su ranije i otvoreni sustavi Kapinci – Vaška, zatim Đolta, Novi Gradac – Detkovac i Kapinci – Vaška II. faza. Lukač će tako biti peti sustav navodnjavanja u ovoj županiji.

– Ovime nastavljamo s ulaganjima u sustave navodnjavanja na području naše županije. Do sada smo izgradili četiri sustava navodnjavanja na 2760 hektara, a ukupni iznosi tih investicija bili su preko 23 milijuna eura. Vidimo da su klimatske promjene iz godine u godinu sve nestabilnije – ili nas pogađaju velike suše ili poplave. Upravo sustavi navodnjavanja zbog ovih klimatskih promjena, ali i zbog bolje i kvalitetnije poljoprivredne proizvodnje imaju smisla i daju poljoprivrednicima osjećaj sigurnosti – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Sustav navodnjavanja Lukač nalazit će se na području općine Lukač, odnosno katastarske općine Turanovac i Gornje Bazje. Smjestit će se južno od Drave u blizini naselja Turanovac na bruto površini od 566 hektara, odnosno 447 hektara neto površine. Zahvat vode i smještaj crpne stanice planiran je na desnoj obali Drave.

Virovitičko-podravska županija može se pohvaliti kako je među predvodnicima u Hrvatskoj što se tiče sustava navodnjavanja. Sustavima navodnjavanja želi se pomoći poljoprivrednicima, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih promjena s kakvima se već suočavamo.

– Sustavi navodnjavanja od velikog su značaja za poljoprivrednu proizvodnju koja tako postaje još dohodovnija. Na tim su površinama količine poljoprivrednih proizvoda veće, a njihova kvaliteta puno bolja, što nam govore i primjeri iz prakse. Površine koje su navodnjavane imaju gotovo sto posto veće prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Jer sve ovo što radimo danas ostat će budućim naraštajima – poručio je župan Igor Andrović.

Još niz sustava u planu
Župan je podsjetio i kako je prošle godine potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za sustav Čađavica.

– Uskoro nas očekuje i izdavanje građevinske dozvole za sustav Đolta II. faza, a uz sustav Čađavica projektiramo i sustave Crnac, Čačinci, Zdenci. Plan je na području Virovitičko-podravske županije kroz nekoliko godina imati 10.000 hektara pod sustavima navodnjavanja – istaknuo je Bojan Mijok, pročelnik za poljoprivredi i gospodarstvo Virovitičko-podravske županije.

POTRAJALO JE Rokovi su se oduljili zbog promjena izvora financiranja, plinskih instalacija i detaljnih ispitivanja kvalitete vode, objasnila je gradonačlenica Samobora u razgovoru sa susjedima i predstavnicima GČ Gornji kralj – Hamor Završeni radovi na obnovi kanalizacije i vodovodne mreže Sanirana Starogradska dobit će novi kolnik i LED rasvjetu Smotru i predavanje organizirao je Grad Čazma, u suradnji s MUP-om, Ravnateljstvom civilne zaštite, Područnim uredom civilne zaštite Varaždin, Službom civilne zaštite Bjelovar Provedeno osposobljavanje povjerenika Civilne zaštite Povjerenici i zamjenici aktiviraju se u slučaju katastrofe ili nesreće Na dvorcu je ove godine završena konstrukcijska obnova. Nova će sredstva biti utrošena namjenski na građevinsko-obrtničke radove, restauratorsko-konzervatorske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske i elektroinstalacije, vatrodojavu i dizalo Svi radovi moraju završiti 30. lipnja 2026. godine Nekadašnji sabor velikaša, dvorac Kerestinec, ide u obnovu za 13,7 milijuna eura