Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA REKORDER U RH

Lani rođeno 100 djece više nego godinu prije

Foto: PIXSELL
Lani je rođeno 2317 mališana, što pokazuje da niz projekata, kojima Županija pokušava zaustaviti negativne demografske trendove, daje rezultata

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, na području Osječko-baranjske županije u 2020. rođeno je 100 djece više nego godinu prije. Prvi je to put od 2012. da je broj rođene djece na području Osječko-baranjske županije veći  u odnosu na prethodnu godinu.

Kako stoji u priopćenju na stranicama DZS-a, ukupno 2317 mališana stiglo je na svijet u Osječko-baranjskoj županiji u protekloj godini.

– Iako je prirodni prirast negativan u svim županijama, odnosno veći je broj umrlih nego rođenih, raduje podatak da je na području devet županija rođeno više djece nego 2019. godine, a najviše, njih 100, upravo na području naše Županije – poručuju iz Osječko-baranjske županije.

OTVOREN MEDICINSKI CENTAR MURSA Zdravstvene usluge i neosiguranima

– Ovaj pozitivni pomak rezultat je provedbe niza projekata kojima županijska uprava nastoji usporiti i promijeniti negativne demografske trendove. Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva, besplatni školski obrok za oko 18.000 učenika osnovnih škola, gradnja regionalnih centara kompetentnosti, besplatni prijevoz vlakom redovitih studenata, posebni projekti za mlade i umirovljenike, kao i niz projekata za poljoprivrednike i poduzetnike temelj su za daljnje poboljšanje demografskih kretanja, porast kvalitete življenja na području Županije te ujednačen gospodarski, socijalni i društveni razvoj. Porast broja rođene djece, a pozitivan trend nastavljen je i u prvom tromjesečju ove godine, najbolji je pokazatelj uspješnosti provedenih mjera – zaključuju u Županiji.