Izbornik
Naslovnica Županije
Uživo iz gnijezda bijele rode

Male rode iz Donje Zdenčine sve su jače, a mogli ste im odabrati i imena

PRSTENOVANJE ptića bijelih roda provodit će se na području općina Klinča Sela i Pisarovine, a obavljaju ga ovlašteni prstenovači koji uz pomoć djelatnika HEP-a dizalicom pristupaju gnijezdu
Foto: Zagrebačka županija
Biciklijada "Put bijele rode" koja spaja dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu održava se u subotu, 8. srpnja 2023.

Je li vas ikad zanimalo što se točno događa u gnijezdu roda? Znate li kako se rodan udvara rodi? Kako rode izražavaju nježnost, ljubav i privrženost prema partneru? Tko sjedi na jajima, roda ili rodan ili možda oboje? A tko hrani male ptiće? Jesu li rode monogamne ili rodu posjećuje više rodana? Sada možete doznati sve to i mnogo više zahvaljujući kameri koja prati život roda 24 sata na dan, u gnijezdu u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji – Donjoj Zdenčini. Slijedom te nevjerojatne povezanosti Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove godine organizira niz aktivnosti posvećenih upravo očuvanju i boljem razumijevanju roda na području županije u koje se možete i sami uključiti.

Uživo na Facebooku
I ove godine možete putem Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije uživo pratiti što se događa u gnijezdu bijele rode te nadjenuti ime mladim ptićima. Dva snažna ptića sve su veća i veća, preživjela su i hladnoću i obilnu kišu te zaslužuju dobiti imena. Vaše prijedloge s kratkim obrazloženjima napišite u komentare na Facebook stranici do 30. lipnja nakon čega će djelatnici JU Zeleni prsten suziti izbor na pet najboljih prijedloga, a konačna imena odabrat će pratitelji stranice.

Potom će se održati 7. po redu biciklijada "Put bijele rode" koja spaja dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu. Biciklijada se održava u subotu, 8. srpnja 2023. sa startom na Trgu Stjepana Radića 1 (Donja Zdenčina) u 10 sati. Staza u dužini 21 km vozi se uz ornitološki rezervat Crne Mlake do rijeke Kupe, bez uspona je i ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost. Više od pola staze je makadam, početak i zadnji dio staze je asfaltiran. Očekivano trajanje vožnje je 2,5-3 sata.

Za sve ljubitelje fotografije i prirode Javna ustanova organizira nagradni fotonatječaj na temu bijele rode, s ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Uvjet je da fotografije moraju biti snimljene isključivo na području Zagrebačke županije, a svaki autor popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje autentičnost snimljenih fotografija neovisno o tome jesu li fotografije snimljene fotoaparatom ili mobitelom. Krajnji rok za primanje fotografija je srijeda 26. srpnja 2023. do 11 sati. Najbolje fotografije izabrat će žiri i pratitelji Facebook stanice JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, a Javna ustanova će ih otkupiti.

Isto tako, prstenovanje ptića bijelih roda odvijat će se u utorak, 6. srpnja od 9 do 13 sati na području općina Klinča Sela i Pisarovine. Prstenovanje provode ovlašteni prstenovači koji uz nesebičnu pomoć djelatnika HEP-a dizalicom pristupaju gnijezdu i svakoj maloj rodi na noge postavljaju prstenove.

Jedinstveni kod
Rode se prstenuju aluminijskim prstenovima i velikim bijelim plastičnim prstenovima na kojima je crnim slovima zapisan jedinstveni kod s pomoću kojeg se prate rode. Nalazi prstenovanja pokazuju kretanje, omogućuju upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja. Važno je naglasiti, da se prstenovane ptice neozlijeđene puštaju na mjestu prstenovanja. Cijeli postupak traje oko 10 minuta te je za rode bezbolan i ne predstavlja nikakav rizik.

Na navedenim događajima i stranicama možete saznati više o tome kako se rode hrane, kako izražavaju nježnost i ljubav prema partneru, tko othranjuje ptiće, jesu li rode monogamne ili ipak mijenjaju partnere.

Četiri desetljeća pobratimstva između VZG-a Koprivnica i Gasilske zveze Domžale prilično je emotivno predstavio Matjaž Korošec, predsjednik GZ-a Domžale Tucaković najavio nabavu novih terenaca za gašenje požara Veseli nas broj mladih u vatrogasnim društvima Oko igrala postavit će se meke obloge za ublažavanje posljedica pada i ozljeđivanja djece Gradu Slatini odobreno je 21.247 eura U dvorištu vrtića uredit će igralište za djecu iz jaslica Vjerujem da će sva djeca koja zadovoljavaju osnovne uvjete biti upisana, posebice jer smo izgradnjom novog područnog objekta Dječjeg vrtića Maslačak proširili kapacitete za deset novih skupina – rekao je zamjenik Labus Grad Zaprešić organizira ljetnu školu "Zaprešić djeci" Svim učenicima besplatni udžbenici, završile prijave za vrtiće