Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Župani pet slavonskih županija sudjelovali su na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Marušić: Naša budućnost je u fondovima i Europskoj uniji

Foto: BPŽ
– Putem ovog ureda približit ćemo Slavoniju Europskoj uniji – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Ured Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu, čiji su osnovni zadaci praćenje natječaja koji se raspisuju i brzi protok informacija prema županijama, predstavio se na najvećem godišnjem okupljanju i predstavljanju europskih regija i gradova koje je pod nazivom Europski tjedan regija i gradova nakon dvije godine online formata ponovno održano uživo u sjedištu Europske unije.

– Putem ovog ureda približit ćemo Slavoniju Europskoj uniji – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Važan zajednički nastup

Delegacije pet slavonskih županija tijekom posjeta održale su brojne sastanke na temu kohezijske politike, demografije i sigurnosti Europske unije. U Europskom parlamentu održan je sastanak župana sa zastupnicima iz Republike Hrvatske. Europska unija potiče ravnomjeran regionalni razvoj i upravo je to prilika za intenzivnije povlačenje sredstava za razvoj istoka Hrvatske.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić zahvalio se svim zastupnicima u Europskom parlamentu na njihovom angažmanu 
i organizaciji sastanka.

– Vidjeli smo koliko imamo upita s terena koji se artikuliraju preko naših zastupnika ovdje u Bruxellesu. Europski fondovi  promijenili su sliku cijele Hrvatske, pa tako i naših slavonskih županija, nabolje. Naša budućnost je u fondovima i Europskoj uniji. Ovdje smo kako bi s kolegama iz drugih regija razmijenili iskustva i usvojili primjere dobre prakse – rekao je Marušić.

Na već tradicionalnom prijemu održanom u uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema slavonski su župani ugostili brojne visoke uzvanike iz Bruxellesa, ali i Hrvatske.

– Zajednički nastup pet slavonskih županija prema institucijama Europske unije je iznimno važan jer se u novoj financijskoj 
perspektivi otvara mogućnost korištenja devet milijardi eura za područje cijele Republike Hrvatske. Kapitalni projekti na istoku Hrvatske posljednjih godina uistinu mijenjaju sliku Slavonije nabolje, a u vremenu koje je pred nama otvara se mogućnost  novih investicija kako bi se osnažila gospodarska aktivnost koja je ključna za ostanak mladih ljudi  u Hrvatskoj – rekla je ministrica 
regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Osnaživanje sela

Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i razvojne sporazume 1 i 2 znatna su sredstva uložena u pet slavonskih županija, a novo programsko razdoblje otvara i nove mogućnosti.

Pitanje zelene i digitalne tranzicije koje je dominiralo ovogodišnjim Tjednom regija i gradova kao i teritorijalna kohezija i osnaživanje mladih za istok Hrvatske između ostalog znače ulaganja u poljoprivredu. Kako je istaknuto, osnaživanje sela modernizacijom infrastrukture, naseljavanjem i unapređenjem poljoprivredne proizvodnje temelj je regionalnog razvoja, a time i demografske revitalizacije.