Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
osigurano gotovo milijun kuna

Milijun kuna za stipendije učenicima i studentima

Dubrovačko-neretvanska županija
1/3
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Potpisani su ugovori s darovitim učenicima i studentima te onima koji se školuju za deficitarna zanimanja

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja sa stipendiranjem učenika i studenata potičući darovite, kao i one koji se obrazuju za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada. Župan Nikola Dobroslavić potpisao je u Studentskom domu u Dubrovniku ugovore za dodjelu stipendija darovitim učenicima i studentima te učenicima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Povećanje od 10%

– Imamo vrijedne i pametne mlade ljude koji svojim radom i rezultatima zaslužuju ove stipendije. Iznosi za studente su tisuću kuna mjesečno, a za učenike šest stotina kuna mjesečno. U ovogodišnjem proračunu predvidjeli smo i povećanje sredstava za stipendije od 10 posto i vjerujemo da će naši učenici i studenti nastaviti ostvarivati izvrsne rezultate. Ove školske godine mogućnost sklapanja ugovora imaju 33 učenika, odnosno studenta, a za tu namjenu Županija u ovoj godini izdvaja gotovo milijun kuna. Nastavlja se i stipendiranje iz prethodnih godina pa Dubrovačko-neretvanska županija trenutačno ima 104 stipendista – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Potpisani su ugovori o stipendiranju s petero darovitih učenika i sedamnaest darovitih studenata te sa sedam učenika i četvero studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Riječ je o učenicima koji se obrazuju za zvanje kuhar i slastičar te pet stipendija za učenike koji se obrazuju za zvanje medicinske sestre, tri studentice koje se obrazuju za doktorice medicine i jedna koja se obrazuje za magistricu psihologije.

Riječ je o zanimanjima koja već godinama nedostaju na tržištu rada, a dodjelom stipendija učenicima i studentima Dubrovačko-neretvanska županija nastoji ublažiti taj nedostatak.

Među darovitim učenicima su učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića i Gimnazije Dubrovnik.

Daroviti na svim fakultetima

Daroviti studenti obrazuju se u područjima dentalne medicine, matematike – smjer inženjerstvo, računarstva, elektrotehnike, kroatistike i lingvistike, medicine, farmacije, sestrinstva, prehrambenog inženjerstva, arheologije i povijesti, građevine, arhitekture, elektroenergetike i poslovne ekonomije.

Potpisivanju ugovora nazočila je i privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Ana Čeović.

Dubrovačko-neretvanska županija Otvorena je Dnevna bolnica u Metkoviću Dubrovačko-neretvanska županija Usvojen proračun za 2023. od 172,8 milijuna eura OSIJEK Grad dodijelio 83 stipendije osječkim učenicima i studentima