Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Na ovogodišnjem 17. natjecanju orača Brodsko-posavske županije u Maloj Kopanici svoje znanje i vještinu demonstriralo 18 sudionika

Mladi nisu odustali od rada u poljoprivredi i obradi zemlje

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Neki natjecatelji, a bilo ih je više od stotinu, okušali su se na traktorima starije generacije, no većinom su to bila nova vozila s moćnom opremom, što je dokaz da je riječ o ljudima koji imaju viziju dugoročnog rada u obradi zemlje

U Slavoniji još uvijek postoje mladi ljudi koji su tradicionalno odgojeni, koji ostaju na zemlji i koji su spremni unaprijediti Hrvatsku svojim poštenim i teškim radom. Pokazalo se to na ovogodišnjim županijskim natjecanjima orača. Samo u Maloj Kopanici okupilo ih se 18, a u cijeloj Slavoniji gotovo stotinu, i to uglavnom  mlađih od 40 godina. Neki od njih okušali su se na traktorima starije generacije, no većinom su to bila nova vozila s moćnom opremom. Dokaz je to da je riječ o ljudima koji imaju viziju dugoročnog rada u obradi zemlje.

Flotila moćnih strojeva

Domaćin ovogodišnjeg županijskog natjecanja orača bila je Općina Velika Kopanica, a pokrovitelj Brodsko-posavska županija.

– Oranje kao primarna poljoprivredna operacija zaslužuje ovakvo natjecanje, a sudionici su tu kako bi pokazali svoja znanja, vještine, brzinu i spretnost. Raduje me tako velik broj mladih orača, njihova brojnost i moćna flota njihovih strojeva potvrda su snage poljoprivrede u našoj županiji – kaže Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Iako mnogi misle da mladi ne žele raditi, da za poljoprivredu više nema interesa, da se od nje ne može živjeti i da slijedom toga 
od nje treba dići ruke, istina je da interes mladih itekako postoji. Ne radi se tu samo o natjecateljskom oranju, nego i o intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji koju mladi Slavonci vole i od koje namjeravaju živjeti. Natjecanja poput ovog dokaz su da ne razmišljaju na svim obiteljskim gospodarstvima o odlasku, pogotovo ne mladi ljudi.

Jedan od najmlađih sudionika ovogodišnje smotre bio je osamnaestogodišnji Antonio Karavidović iz Gundinaca, koji je u traktor prvi put sjeo kad mu je bilo sedam godina, a s 11 je već samostalno išao orati. Ovo mu je bilo prvo natjecanje.

– Svi u mojoj obitelji bave se oranjem pa zašto ne bih i ja. U pripremama mi je pomogao ujak, znam što je potrebno za dobre ocjene – rekao je Karavidović.

Natjecateljima je posao otežavalo sušno vrijeme i stanje tla. U takvim okolnostima u zahtjevnijoj kategoriji plugova premetnjaka natjecalo se deset orača, a pobijedio je Matej Vuksanović iz Gundinaca. Ostali su odmjerili svoje znanje i vještinu s plugovima ravnjacima, a najuspješniji je bio Matej Dorić iz Svilaja. Oni će predstavljati županiju na državnom natjecanju koje će se 7. i 8. 
listopada održati u Prelogu.

Unapređenje proizvodnje

Iza Brodsko-posavske županije je sedamnaest godina tradicije promoviranja istinskih vrijednosti oranja kao primarne tehnološke faze s kojom počinje svaki proizvodni proces. Natjecanja u oranju pomažu poljoprivrednicima da usavrše svoje vještine, unaprijede proizvodnju, povećaju prihode i osiguraju isplativost poslovanja. Naime, stručnjaci su utvrdili da pravilno oranje može do osam posto povećati prinose u poljoprivrednoj proizvodnji.