Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Moderni istraživački centar za razvoj vinogradarstva uskoro u Mandićevcu

NA PROSLAVI zaštitnika vinara sv. Vinka na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu, u Općini Drenje, najavljen je vrijedan projekt. I to ne samo za Đakovačko vinogorje nego i cijelu Hrvatsku
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
U Centru će se obrazovati budući stručnjaci koji će razvijati vinogradarstvo s ciljem očuvanja autohtonih sorta vina, ali i uvođenja novih koje će biti otpornije na klimatske promjene

Uobičajena proslava zaštitnika vinara sv. Vinka na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu, u Općini Drenje, obogaćena je najavom vrijednog projekta, i to ne samo za Đakovačko vinogorje nego i cijelu Hrvatsku. Naime, u sklopu projekta "Prilagodba vinogradarstva klimatskim promjenama kroz valorizaciju i implementaciju adaptibilnih genotipova vinove loze - (ADAPTVitis)", ukupno vrijednog 2,5 milijuna eura, a koji se realizira u okviru prekograničnog Interreg VI-A IPA programa Hrvatska-Srbija 2021.-2027., već u travnju započet će gradnja znanstveno-istraživačkog centra za razvoj vinogradarstva.

Golema važnost

– U Centru će se obrazovati budući stručnjaci koji će razvijati vinogradarstvo s ciljem očuvanja autohtonih sorta vina, ali i uvođenja novih koje će biti otpornije na klimatske promjene. Projekt će omogućiti očuvanje vinske kvalitete i tradicije, ali i da je još više unaprijedimo. Omogućit će i obrazovanje mladih stručnjaka koji će moći svoje znanje koristiti u brojnim vinarijama ovog kraja i čitave države – kazao je Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Znanstveno-istraživački centar u Mandićevcu uvršten je u strateške projekte u Planu razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine.

– Financiranje ovog projekta iz EU fondova ima golemu važnost za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Osječko-baranjskoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Ne zaboravimo da je Slavonija najveći proizvođač grožđa u Hrvatskoj s dominacijom graševine, a Osječko-baranjska županija ima četiri vinogorja. Ovakav istraživački centar doprinijet će i razvoju turizma naše županije koja je i lani ostvarila rekordne turističke brojke, a tomu su svakako doprinijele i brojne vinske manifestacije, ulaganja vinarija u smještajne i prihvatne kapacitete te kušaonice – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Doprinos zdravlju

Projekt će se u udjelu od 85 posto sufinancirati iz EU fondova, a njegov nositelj je Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka u partnerstvu s Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu. Uz Mandićevac, drugi dio projekta realizirat će se u Sremskim Karlovcima u Srbiji. Uz razvoj vinogradarstva otpornog na klimatske promjene, težit će se i razvoju tehnologija čija će uporaba smanjiti uporabu pesticida u vinogradima. Time se izravno doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja te se smanjuje onečišćenje tla i okoliša.

– Uspostavom Centra za prevenciju negativnih utjecaja klimatskih promjena u vinogradarstvu postići će se sustavno praćenje klimatskih uvjeta, uz istraživanje tolerantnih sorti vinove loze te edukacija vinogradara, studenata i mladih istraživača – naglasio je dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić.

NA TRGU Ante Starčevića u Osijeku podignuta je zastava Europske regije sporta PRIJAM SPORTAŠA "Za laskavu titulu posebno su zaslužni naši sportaši" POBJEDNIKU natječaja Davoru Horvatu, koji je odabran između 13 najboljih prijedloga, pripala je nagrada od 2000 eura Razvojna politika i poticanje poduzetništva Digitalna tonska taktilna ploča najbolja poduzetnička ideja HEDONISTIČKA DESTINACIJA više nema ni tradicionalno nisku sezonu, onu ljetnu Predstavili se na turističkim sajmovima od Engleske, Nizozemske, Njemačke do Poljske Osječko-baranjska županija ponovno ruši turističke rekorde