Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
međimurska županija

Muzej Međimurja slavi 70 godina rada, najavljeni novi projekti

Obljetnica Muzeja Međimurja
1/2
Foto: Međimurska županija
Obnovit će se pročelje muzeja i nastaviti s rekonstrukcijom palače radi statičke sanacije i ljepšeg vizuala, uredit će se i parkiralište te rekonstruirati tavanski prostor u palači

Svi ravnatelji i ravnateljice, kao i kustosi i svi ostali djelatnici Muzeja, pridonijeli su njegovu razvoju, dajući svoj maksimalni individualni doprinos, baš kao i akademski kipar i prvi direktor ustanove Aleksandar Schulteis te njegov suradnik, administrativni djelatnik i preparator Stjepan Leiner – rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan na konferenciji za novinare u povodu 70. godišnjice djelovanja te ustanove.

U finalu izbora

Muzej Međimurja Čakovec osnovan je pod imenom Gradski muzej Čakovec u veljači 1954., a godinu poslije, 29. svibnja, otvorio je posjetiteljima vrata prvog stalnog postava u utvrdi Staroga grada. Prema riječima ravnateljice, ustanova je osnovana kao kompleksan muzej zavičajnog tipa, što je i danas. Muzej današnje ime nosi od 1965. godine. Isprva su u fortifikaciji izložena 854 predmeta na 136 četvornih metara. Palača je u to doba imala stanare te je u njoj bila smještena škola i ambulante. Danas se muzejski prostori prostiru cijelom palačom i utvrdom, s 31.000 izloženih predmeta u 53 zbirke. Muzej skrbi i za Stari grad kao kompleks s posebnim statusom kulturnoga dobra.

– Zahtjevan je to zadatak te smo utoliko ponosniji na velike razvojne dosege te nagrade koje su naš muzej i njegovi djelatnici osvojili. Poznato je da smo ušli u finale izbora za najbolji muzej Europe te smo pozvani na proglašenje u Portugal, u svibnju, kada ćemo saznati i rezultate – kazala je Hrustek Sobočan. Muzej Međimurja Čakovec obljetnicu će slaviti cijele godine. Radi se i na monografiji Staroga grada. Župan Matija Posavec rekao je da Međimurje bogatstvom svoje kulture i povijesti nadilazi vlastite granice.

– Odlučili smo to blago sačuvati jer upravo kroz kulturu najviše projiciramo svoj identitet. Protekle tri godine, od obnove Riznice, napredak ustanove vidi se u bogatstvu sadržaja, u broju posjetitelja, te se pozitivno reflektira i na turističke brojke – rekao je župan Posavec i najavio nove velike projekte.

– Odlučili smo obnoviti pročelje Muzeja i nastaviti s rekonstrukcijom palače u smislu statičke sanacije i stvaranja ljepšeg vizuala. Uredit ćemo i parkiralište te rekonstruirati tavanski prostor u palači. Potpisali smo sporazum o obnovi kuće Ladislava Kralja Međimurca, uz što imamo još mnogo planova vezanih uz adaptaciju mauzoleja Zrinskih u Šenkovcu – rekao je župan.

Prihvaćena žalba

Većina budućih projekata dio je platforme nazvane Ekomuzej Međimurje malo, kojom će na svakoj lokaciji u Međimurju gdje je ispisana povijest oživjeti interpretacijski centar.

– Zato smo prijavili nekoliko projekta, među kojima je zasad odobren projekt gradnje Palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi vrijedan 5,5 milijuna eura. Želimo revitalizirati i Feštetićev kaštel u Pribislavcu. Bili smo na rezervnoj listi s tim projektom, no prihvaćena nam je žalba, što budi nadu da ćemo dobiti i taj projekt – naglasio je Posavec i pohvalio stručnost, kreativnost i marljivost djelatnica i djelatnika MMČ-a. Logotip koji će pratiti obilježavanje 70. obljetnice MMČ-a izradila je akademska umjetnica Rusa Trajkova.

storyeditor/2024-03-01/MZC.jpg Ulaganja u sport Najveći proračunski iznos za međimurske sportaše u povijesti storyeditor/2024-03-01/MZ_B.jpg Obilježena 163. godišnjica rođenja dr. Rudolfa Steinera S veleposlanikom Indije o ulaganjima indijskih investitora u Međimurje EDUKACIJE ZA UČENIKE I učenici iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Regionalnom centru