Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Muzej Međimurja u konkurenciji za Europski muzej godine

MUZEJ je tijekom prošle godine posjetilo 25.000 posjetitelja, iako su početkom godine stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela u potpunosti uklonjeni radi radova
Foto: Međimurska županija
Posebno nas raduje činjenica da su izvrsno posjećeni pedagoški programi te smo ove godine imali čak 2486 djece polaznika muzejskih radionica, kaže ravnateljica M. Hrustek Sobočan

Kada smo u 2022. godini dobili nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji stalni postav "Riznice Međimurja" u Hrvatskoj, bili smo uvjereni da je to vrhunac priznanja i kraj našeg puta, no ispostavilo se da je to tek bio početak, kaže ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan, sumirajući rezultate u 2023. godini, u kojoj su nagrade i nominacije nastavile stizati.

Godina velikih radova

Stari grad Čakovec primio je nagradu "Zlatni pin" koju Google dodjeljuje u kategoriji "Dvorci i palače". Na prvom festivalu turističkog i etnofilma "TEF festu" od 124 prijavljena filma stručni žiri dodijelio je Muzeju Međimurja dvije nagrade.

– Pred sam kraj 2023. godine obradovale su nas još dvije vijesti. Višoj kustosici Janji Kovač Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je Godišnju nagradu u kategoriji za istraživački rad koji je rezultirao knjigom Nematerijalna baština Međimurja. I kao šećer na kraju, primili smo službenu obavijest Europskog muzejskog foruma da je Muzej Međimurja Čakovec nominiran u finale za Europski muzej godine (EMYA), najstariju i najugledniju europsku muzejsku nagradu. Pobjednici će biti objavljeni na godišnjoj konferenciji EMYA2024 koja će se održati od 1. do 4. svibnja u Portugalu. Čak ako nagradu i ne dobijemo, sama nominacija za ovakvu prestižnu nagradu nama je velika potvrda da naš muzej djeluje po vrhunskim europskim standardima – napominje M. Hrustek Sobočan. Bila je to, dodaje, i godina velikih građevinskih radova u Starom gradu. Tijekom cijele godine izvodila se konstruktivna obnova sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače, bespovratnim sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije za Provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu. Muzeju Međimurja dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 3,584.118 eura, čime je odrađena statička sanacija dvaju krila ukupne bruto površine 3015 četvornih metara. U sklopu radova odrađena je i sanacijska obnova fasade pročelja i fasade atrija palače.

Novi investicijski projekt

U drugoj polovini godini odrađena je i priprema projektne dokumentacije za novi investicijski projekt "Energetska obnova Memorijalne kuće Ladislava Kralja Međimurca" u Ulici R. Boškovića 7. Radovi su predviđeni u ovoj godini. Bogat je bio i izložbeni program. Godina je započela velikom izložbom "Djela iz donacije akademske slikarice Sunčanice Tuk", a završila s dvjema velikim tematskim izložbama: "Lončarska obitelj Lesjak – Izbor predmeta iz donacija članova obitelji Lesjak" te "Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein".

– Posjećenost Muzeju uspjeli smo održati na visokoj brojci od 25.000 posjetitelja, imajući na umu otegotnu okolnost da su početkom godine stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela u potpunosti uklonjeni radi radova. Posebno nas raduje i veseli činjenica da su izvrsno posjećeni naši pedagoški programi te smo ove godine imali čak 2486 djece polaznika muzejskih radionica. U 2024. godinu ulazimo s novim izazovom, a to je okrugla, 70. obljetnica našeg muzeja – ističe ravnateljica.

VIŠE od 10.000 ljudi na skupštini reklo tko su i gdje pripadaju Sjećanje na Narodnu skupštinu održanu usred Čakovca Obilježena 105. godišnjica pripajanja Međimurja matici ŠKOLU pohađaju učenici do 6. razreda Ulaganje u Gornjem Hrašćanu Obnovljena područna škola za 65 učenika RADOVI na energetskoj obnovi zgrada procijenjeni su na 540.069,05 eura Ciklus energetske obnove škola kojima je osnivač Uštede na energentima u još četiri osnovne škole u Međimurju