Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje će od 27. do 29. kolovoza biti centar rukometa

Na Pozoj handball cupu okupit će se čak 2000 djevojčica i dječaka

Foto: Međimurska županija
Zanimljiv projekt odvija se uoči 2022. godine u kojoj će Međimurska županija nositi titulu Europske regije sporta

Međimurje će od 27. do 29. kolovoza biti centar rukometa zahvaljujući turniru Pozoj handball cup koji će okupiti gotovo 2000 mladih rukometaša oba spola. Turnir će se održati u organizaciji Društva športske rekreacije “Sportska subota”.

Popularizacija sporta

Rukometni turnir Pozoj handball cup namijenjen je dječacima i djevojčicama od 10 do 17 godina.

– Turnir je osmišljen po uzoru na velika sportska natjecanja Europe s ciljem okupljanja djece i mladih, popularizacije sporta, promicanja zdravog načina života, kao i promocije Međimurja kao poželjne destinacije sportskog turizma – istaknuo je Davor Varga, profesor tjelesne i zdravstvene kulture i bivši rukometaš koji već dugi niz godina sudjeluje u provođenju sportskih aktivnosti na području Međimurske županije.

Uz Društvo športske rekreacije “Sportska subota” kao glavnog organizatora, partneri projekta su Muški rukometni klub Čakovec i Ženski rukometni  klub Zrinski. Rukomet u Međimurju ima svoju dugu tradiciju, a prvi počeci ovog sporta u toj županiji zabilježeni su 1924. Danas se Međimurje može pohvaliti trima rukometnim reprezentativkama – Nikolinom Zadravec i sestrama Paulom i Stelom Posavec te jednim reprezentativcem,  Nikolom Grahovcem, rođenim Međimurcem.

– Međimurje je do sada bilo domaćin mnogobrojnih sportskih događaja svjetskog karaktera te će nam to iskustvo pomoći u organizaciji turnira i još bolje nas pozicionirati na karti  sportskog turizma. Ovaj projekt koji se odvija uoči 2022. godine u kojoj će Međimurska županija obnašati titulu Europske regije sporta ima tendenciju prerasti u tradicionalnu sportsku manifestaciju u Međimurju te postati  dodatan turistički sadržaj koji će  upotpuniti postojeću turističko-sportsku ponudu Međimurja i još snažnije nas profilirati kao destinaciju sportskog turizma  – kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će tijekom tri dana odvijanja turnira u Međimurju boraviti oko 2000 mladih rukometaša i rukometašica sa svojim trenerima i pratiteljima te će svi smještajni kapaciteti na području županije biti popunjeni.

Finale 29. kolovoza

Na turniru će sudjelovati čak 121 ekipa, točnije 74 muške ekipe i 47 ženskih ekipa iz cijele Hrvatske, kao i dvije ekipe iz Slovenije. Utakmice će se paralelno odigravati u 8 dvorana, od čega 7 u Međimurju i 1 u Varaždinskoj županiji.

Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini iskazala je ponos što će Čakovec i Međimurje biti domaćini ovog važnog događaja.

– Pozoj handball cup odlična je ideja koju smo podržali od samog početka i vjerujem da će turnir s godinama  postati istinski festival rukometa koji će okupljati mlade rukometaše i rukometašice iz cijele Europe – istaknula je.

Turnir će početi u petak u jutarnjim satima, u subotu slijedi grupna faza natjecanja i play-off utakmice, dok će se finalne utakmice održati u nedjelju 29. kolovoza u dvorani Graditeljske škole Čakovec.

Svaka ekipa igra minimalno pet utakmica, finalisti šest. Za sudionike s Pozoj pass narukvicom osiguran je prijevoz autobusom do dvorana. Utakmice se igraju prema pravilima IHF-a i HRS-a s određenim izmjenama prilagođenim turniru mlađih dobnih skupina. Trajanje utakmice je dva puta po 15 minuta.