Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Viroexpo postoji od 1996., a svake je godine sve uspješniji, gledaniji, posjećeniji

Na sajmu Viroexpo nekoliko stotina izlagača iz 10-ak zemalja

MEĐUNARODNI SAJAM Viroexpo je kroz povijest postao brend prepoznatljiv diljem Hrvatske
Foto: Kristijan Toplak
Međunarodni sajam Viroexpo održat će se u Virovitici od 16. do 18. veljače, a predstavit će se na njemu nekoliko stotina izlagača iz desetak zemalja

Rasprodani smo, popunjeni 100 posto – poručio je zadovoljno direktor Viroexpa Bojan Mijok dva tjedna prije početka 27. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

Međunarodni sajam Viroexpo održat će se u Virovitici od 16. do 18. veljače, a predstavit će se na njemu nekoliko stotina izlagača iz desetak zemalja.

Simbolične ulaznice

Cijena ulaznice bit će simbolična dva eura.

– Vanjski prostor će nam uglavnom biti popunjen poljoprivrednom mehanizacijom i poljoprivrednom opremom. Unutra će se pronaći za svakog ponešto. Predstavit će se brojni gospodarstvenici, poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici. Svatko će na našem sajmu pronaći nešto za sebe, tako je, uostalom, godinama – podcrtava Mijok.

Zadovoljan je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Organizacijskog odbora ovog sajma, koji je dugi niz godina bio direktor Viroexpa.

– Viroexpo postoji od 1996., a svake je godine sve uspješniji, gledaniji, posjećeniji, svake godine nudimo sve više sadržaja, nova stručna predavanja, ali i ostvarujemo nove poslovne kontakte, promovirajući Virovitičko-podravsku županiju i njezine posebnosti. Viroexpo je kroz povijest postao brend prepoznatljiv diljem Hrvatske. I ove godine pripremili smo brojna stručna predavanja koja će našim poduzetnicima, obrtnicima, gospodarstvenicima i poljoprivrednicima olakšati buduća poslovanja, ali i omogućiti nova saznanja. Tu su i brojna druga događanja "sajma s dušom", jedinog sajma na koji su ponosni svi stanovnici Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Naime, Viroexpo se pozicionirao kao jedan od tri najvažnija sajma u Hrvatskoj. Ovih 26 izdanja koja su iza nas dokazuje tradiciju jedne uspješne manifestacije, ali i obveza su nam da budemo još bolji i uspješniji, jer sve to što radimo, radimo zbog naših izlagača i posjetitelja. Svake godine smo se trudili biti bolji nego godinu prije. To je obveza i dužnost, pa tako i ove godine želimo biti najbolji do sada. Viroexpo je oduvijek stvarao čvrste gospodarske spone među poduzetnicima, a on će i ove godine, biti najznačajnija pozornica za mnogobrojne obrtnike, male poduzetnike, poljoprivrednike iz cijele Slavonije i Podravine, iz cijele Hrvatske i inozemstva – naglasio je župan Igor Andrović.

Uz Vladu RH, pokrovitelji sajma su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstvo poljoprivrede. Županija partner Viroexpa je Osječko-baranjska županija. Organizatori i pokrovitelji sajma godinama su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o.

Bogat program

U sklopu Viroexpa, od 15. do 17. veljače, održat će se i brojna stručna predavanja koja su podijeljena na ona iz gospodarstva i poljoprivrede. U četvrtak 15. veljače, na Veleučilištu u Virovitici održat će se panel-rasprava Geotermalna sinergija – izazovi i mogućnosti: Vizija i razvoj Virovitičko-podravske županije. Dva dana potom Tehnološko-inovacijski centar bit će domaćin predavanjima iz poljoprivrede i gospodarstva.

I ove godine organizatori Viroexpa pobrinuli su se za bogat zabavni i gastronomski program od petka do nedjelje. Bit će tu izložba maketa vlakova "Virovitica voli vlakove", nastupit će KUD Tena iz Đakova. Uz maskote Virka i Virku sa sadržajem sajma će nas upoznavati grof i grofica Pejačević. Tu su i frizersko-modne revije učenika industrijsko-obrtničkih škola iz Virovitice i Slatine, proglašenje najboljih vina. Bit će tu i Zoran Vakula s "Vremenastim pričama". U subotu, odnosno nedjelju, posjetitelji sajma moći će besplatno kušati lovačke i riblje delicije, a u nedjelju na sajam dolazi Željko Pervan. Sva tri dana sajam organizira i nagradne igre, a kao i prijašnjih godina i ove će se nagraditi najljepši izlagački prostori sajma.

Viroexpo ima i humanitarnu notu. Održat će se, naime, sajamska humanitarna aukcija čiji je pokrovitelj DP PROF d.o.o. Virovitica. Na aukciji će se naći rasipač umjetnog gnojiva čija je tržišna vrijednost 1500 eura. Početna će mu cijena na aukciji iznositi 1000 eura. Ukupan dobiveni iznos bit će doniran u humanitarne svrhe.

Inače, već tradicionalno HGK Županijska komora Virovitica prikuplja i analizira anketne upitnike izlagače s Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. Po lanjskim podacima Viroexpo je prošle godine bio rekordan – posjetilo ga je više od 33.000 posjetitelja, a na više od 21 tisuću četvornih metara sajamskog prostora predstavilo se više od 500 izlagača. Isto tako, čak 96 posto anketiranih izlagača naglasilo je kako će nastupiti i na 27. Viroexpu, dakle ovogodišnjem.

ŽUPANIJA ĆE za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima po Programu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području VPŽ-a izdvojiti ove godine više od 300.000 eura ULAGANJE U OBRTNIKE Virovitičko-podravska županija druga u RH po potporama obrtnicima USVOJEN je program mjera zaštite od zaraznih bolesti Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti Marušić usvojio program mjera suzbijanja štetnika na području županije u 2024. PROJEKT Firespill postao je prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i diljem Europe, naglašeno je tijekom obilaska Centra splitsko-dalmatinska županija Nastavlja se izgradnja Centra u Vučevici europskim sredstvima