Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Vinari nakon žetve medalja u Londonu organizirali GO!VGOrice

Na svakih 33 hektara vinske ceste dolazi po jedan Decanter

Foto: Međimurska županija
Da je riječ o nogometu i da se naši vinari okupe u jedan tim, siguran sam da bi igrali Ligu prvaka, rekao je župan Matija Posavec

Međimurski vinari su od 5. do 7. kolovoza organizirali još jednu manifestaciju GO!VGOrice i ugostili ljubitelje vina i dobre hrane. Svaka od vinarija osmislila je program vođenih degustacija i uživanja u sljubljivanju hrane i vina. A da imaju što ponuditi, govori i podatak da je u Međimurje stiglo čak 18 Decantera s ovogodišnjeg najprestižnijeg vinskog natjecanja održanog u Londonu.

Prijavljeno je bilo rekordnih 18.094 vina iz 56 zemalja. U takvoj konkurenciji međimurska vina osvojila su osam srebra i deset bronci. Predsjednik Udruge vinara i vinograda Hortus Croatie David Štampar kazao je da to treća godina zaredom kako međimurski vinari sudjeluju na Decanteru.

Velik uspjeh

– Dobivamo zaista mnogo nagrada i to u svim kategorijama, od klasičnih, svježih, pjenušavih, predikatnih, mladih i slatkih vina, tako da je stepenica kvalitete vina visoko podignuta. Ovo je za naše Međimurje zaista velik uspjeh, a nama vinarima golemo priznanje za naš trud. Naša vina pozicionirana su i prepoznata u Hrvatskoj te smo ostvarili cilj koji smo željeli, a to je da se naša vina nude u najboljim restoranima koja nose Michelinovu zvjezdicu – istaknuo je Štampar.

Srebrne medalje osvojili su Classic Pušipel Late Harvest vinarije Dvanajščak Kozol, Classic Pušipel i Rajnski rizling vinarije Jakopić, Sauvignon, Sivi pinot i Muškat žuti vinarije Štampar, Barrique 279 Graševina i Pušipel vinarije Horvat i Muškat žuti Podruma Štrigova.

PRESTIŽNI EUROPSKI ZNAK EU ECOLABEL TERMAMA SVETI MARTIN Prvi hotel s oznakom zaštite okoliša

Vinarija Štampar dobila je šest Decantera, a njezin Urban White Extra Brut s 89 bodova najbolje je vino sjeverozapadne Hrvatske u kategoriji brončanih medalja.

Tea Dvanajščak iz Vinske kuće Dvanajščak Kozol, koja je osvojila dva Decantera, ističe da, zahvaljujući tim priznanjima, međimurska vina ulaze na svjetsku vinsku kartu, a Međimurje je sve poznatije po kvalitetnim vinima.

Robert Horvat iz Vinarije Horvat ponosan je što su osvojili dva srebra, čime su potvrdili kvalitetu i kontinuitet, a Podrum Štrigova ove se godine prvi put odvažio izaći na takvo natjecanje i odmah su osvojili dva Decantera, kazali su Nikola Vrbanić i Lela Lesjak-Bunjevčević.

Vinski turizam

Vinari imaju veliku podršku Općine Štrigova. Načelnik Stanislav Rebernik kaže da se vinska priča u Štrigovi nastavlja razvijati kroz 
Dom kulture Štrigova koji će jednog  dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svjetski centar pušipela, te gradnjom vidikovca 
na Mađerkinom bregu kojim će se obogatiti turistička ponuda Štrigove.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula izračunao je da na svakih 33 hektara međimurske vinske ceste  dolazi jedan Decanter.

– Time smo popravili prošlogodišnji prosjek Decantera po hektaru. To je važno za naše vinare, ali je i potvrda za našu vinsku cestu jer da bi mogli razvijati vinski turizam, uz prekrasan međimurski krajolik, kušaonice, podrume i potrebnu infrastrukturu, moramo imati i vrhunska vina – rekao je Grula.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je na svima zadatak da promoviraju vinske ceste kroz manifestacije i događaje.

– Da je riječ o nogometu i da se naši vinari okupe u jedan tim, siguran sam da bi igrali Ligu prvaka jer ovim prestižnim priznanjima 
njihova vina u samom su svjetskom vrhu – zaključio je župan Posavec.