Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Svečana sjednica Stožera civilne zaštite

“Na sve krizne situacije odgovorili smo pravodobno i umanjili štetu”

Eksponate, vozila i opremu razgledalo je više od 250 školaraca i vrtićanaca
1/15
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Na području županije djeluje 856 pripadnika Stožera civilne zaštite

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite, u županijskoj vijećnici održana je svečana sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, a na platou ispred Županijske uprave u Slavonskom Brodu prezentirana je oprema žurnih službi i udruga, što je privuklo veliku pozornost posjetitelja, posebno najmlađih. Eksponate, vozila i opremu razgledalo je više od 250 školaraca i vrtićanaca, koji su tako doznali čime se raspolaže, koje su potencijalne opasnosti i podigli svijest o važnosti sustava civilne zaštite.

Župan Marušić ‘zaplesao’ s Brodskim leptirićima Prijam za vrhunske male umjetnike Župan Marušić ‘zaplesao’ s Brodskim leptirićima

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković rekao je kako prošle godine u ovo vrijeme, kada je također održana svečana sjednica, nitko u stožeru nije mogao ni slutiti što ih čeka. Imali su tri krizne situacije i na sve su odgovorili pravodobno te u skladu s mogućnostima umanjili štetne posljedice.

– Ubrzo nakon lanjske sjednice nastala je ugroza od poplave i poduzete su aktivne mjere obrane od poplave u zapadnom dijelu županije, uspješno odrađene u suradnji s Hrvatskim vodama. Nakon toga nastala je situacija zagađenja vode u Slavonskom Brodu, kada je 90 tisuća stanovnika grada i šest okolnih općina deset dana bilo bez pitke vode. Mislim da smo se tada dobro snašli i u vrlo kratkom vremenu, uz pomoć državnih resursa i institucija, vrlo brzo organizirali opskrbu pitkom vodom. U listopadu prošle godine dogodila se i eksplozija u Rafineriji Brod – rekao je Bošnjaković.

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

Polaganje vijenaca povodom obilježavanja 84. obljetnice Sibinjskih žrtava Obilježena 84. obljetnica stradanja nedužnih hrvatskih seljaka Sibinjske i Vrbsko-ruščičke žrtve dio su priče o borbi za neovisnost i slobodu

On je predstavio gotovo 890 tisuća eura vrijedan prekogranični projekt JENTRAP, čiji je cilj zajednički doprinos transnacionalnoj spremnosti za izvanredne situacije u slivu rijeke Save. Najavljen je i projekt JENTRAP 2 u sklopu kojega će Brodsko-posavska županija provoditi sličan projekt s ciljem sprečavanja poplava sa susjednom BiH. Bošnjaković je tijekom prezentacije naglasio da županijski Stožer civilne zaštite ima četiri specijalističke postrojbe za spašavanje iz vode i ruševina, logističku te postrojbu radiološko-biološko-kemijsko-nuklearne zaštite. U gradovima i općinama na području županije djeluje 856 pripadnika Stožera civilne zaštite, a uz 284 pripadnika specijalističkih postrojbi u jedinicama lokalne uprave stožer ima ukupno 1140 članova.

– Protekla godina doista je bila intenzivna. Bitno je reći da mi ne možemo prevenirati ni spriječiti ugroze koje se događaju. Naša je zadaća da saniramo posljedice, odnosno da štetne posljedice svedemo na minimum i organiziramo život stanovnika u uvjetima ugroze na najbolji mogući način – istaknuo je Bošnjaković.

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

internet Brodsko-posavski dožupan Stjepan Bošnjaković o projektu razvoja infrastrukture Županija razvija širokopojasni internet od najmanje 40 Mb/s

Pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Pavo Baričić istaknuo je da je od 1. siječnja DUZS pridružen Ministarstvu unutarnjih poslova, a poželio je članovima županijskog Stožera civilne zaštite i žurnih službi izostanak kriznih situacija u ovoj godini.

Na sjednici je potpisan i sporazum o sufinanciranju opremanja i osposobljavanja specijalističkih postrojbi civilne zaštite Brodsko-posavske županije za razdoblje 2019. – 2021. godine između Brodsko-posavske županije i Grada Nove Gradiške. Sporazum su potpisali zamjenik župana Stjepan Bošnjaković i zamjenik novogradiškog gradonačelnika Borislav Vidošić.

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

ravnatelji Ravnatelji županijskih srednjih škola na stručnom skupu u Dubrovniku ‘Po pravilniku, ravnatelj odgovara za zaposlenike, a mogu mu zaposliti osobu o kojoj ništa ne zna’