Izbornik
Naslovnica Županije
Utrka za nagradu European Enterprise Promotion Awards za 2023.

Nacionalni kandidat u kategoriji Podupiranje održive tranzicije

PROJEKT približava način funkcioniranja Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije
Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija s projektom "Modernizacija i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" prošla je nacionalnu razinu natjecanja i bit će hrvatski kandidat za dodjelu nagrade European Enterprise Promotion Awards za 2023. godinu.

Zagrebačka županija nacionalni je kandidat u kategoriji Podupiranje održive tranzicije. Projektom "Modernizacija i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", koji je pripremila Razvojna agencija Zagrebačke županije, približen je način funkcioniranja Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije čije je poslovanje rezultiralo modernizacijom i povećanjem konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstva. Neki od izazova su nemogućnost skladištenja proizvoda po povoljnoj cijeni te plasman proizvoda tijekom cijele godine u velike trgovačke lance pa se Zagrebačka županija odlučila na jedinstveni projekt u državi – gradnju prve ULO hladnjače koja nije u vlasništvu trgovaca. Postigli su da su čak 23 proizvođača osigurala plasman u velike trgovačke lance, čak i u vrijeme pandemije. Zahvaljujući najsuvremenijim uvjetima skladištenja djeca u školama i stanovnici jedu zdravo i domaće tijekom cijele godine, s naglaskom na ekološke proizvode. OPG-ovi opstaju, mladi ostaju na selu, nova radna mjesta se otvaraju, a okoliš se čuva.

– Dajemo sve od sebe da Zagrebačka županija bude predvodnica moderne, ekološke, održive i konkurentne poljoprivrede. Osim gradnje Distributivnog centra i suvremene ULO hladnjače, niz godina izdašnim bespovratnim potporama podupiremo naše poljoprivrednike širokim spektrom potpora – od nabave opreme, preko potpore za okrupnjavanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta, premije osiguranja, ugradnje solarnih elektrana na gospodarske objekte pa do edukacija – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović izrazivši ponos što je projekt Zagrebačke županije prepoznat na nacionalnoj razini i nominiran za europsku nagradu.

Ravnateljica Helena Knežević i ravnatelj Darko Sočev s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem Provedba eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave Grad osigurao 35.000 bilježnica, počela cjelodnevna nastava Zbog tog prijateljstva Pleternica je dobila Trg i Muzej bećarca, a u Novskoj se iz sličnih izvora financiranja prekogranične suradnje opremao dječji vrtić te dječja igrališta Ubrzan gospodarski te društveno-komunalni razvoj Grad Pleternica prijatelj Novske – izaslanstva, obrtnici, hodočašća... U INVESTICIJU je uključena obnova asfalta, obnova konstrukcija i nabava novih tabli, koševa i klupa Investiranje u sportske terene u Ivanovcu "Hvala što ste našu djecu maknuli od televizora, mobitela i računala"