Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ubrzan gospodarski te društveno-komunalni razvoj

Grad Pleternica prijatelj Novske – izaslanstva, obrtnici, hodočašća...

Zbog tog prijateljstva Pleternica je dobila Trg i Muzej bećarca, a u Novskoj se iz sličnih izvora financiranja prekogranične suradnje opremao dječji vrtić te dječja igrališta
Foto: Novska

Grad Pleternica osmi je hrvatski grad prijatelj Novske, potvrdili su to gradski vijećnici na prošlotjednoj 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Novske. Nakon Biograda na Moru, Vrbovca, Varaždina, Samobora, Ivanić Grada, Križevaca, Dugog Sela te Mengena (Njemačka), Le Touveta (Francuska) i Tomislavgrada (BiH), Pleternica je tako postala 11. grad prijatelj.

Kako je rečeno, u posljednjih nekoliko godina razvilo se prijateljstvo između Grada Pleternice i Grada Novske na više razina. Gradska izaslanstva sudjeluju na svečanim sjednicama povodom blagdana sv. Luke i sv. Nikole, pleternički poduzetnici i obrtnici sudjeluju na novljanskom Sajmu obrtnika i održivog razvoja, a organiziranim vjerničkim hodočašćima novljanskog dekanata tijekom devetnice Gospi od Suza, Novljani posjećuju Pleternicu.

Iako podosta slični, jer su Pleternica i Novska manji hrvatski gradovi čija veća urbanizacija počinje u drugoj polovici 20. stoljeća, sve donedavno nisu imali snažnijih poveznica. Dobivanjem statusa grada, Novska 1993., Pleternica 1997., ova dva slavonska mjesta započinju ubrzan gospodarski te društveno-komunalni razvoj. Zbog svojih sličnih povijesnih okolnosti, posebice naseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ovi gradovi razvili su i bogatu međunarodnu aktivnost zajedničkim projektima s Općinom Tomislavgrad, financiranima iz europskih fondova.

Zbog tog prijateljstva Pleternica je dobila Trg i Muzej bećarca, a u Novskoj se iz sličnih izvora financiranja prekogranične suradnje opremao dječji vrtić te dječja igrališta. U takvim okolnostima razvilo se i prijateljstvo između ova dva slavonska grada, a što je sada okrunjeno i titulama gradova prijatelja. 

VELIKI DAN za svih 320 učenika u 19 razrednih odjela, kao i djelatnike Gimnazije, a župan je najavio i završetak uređenja vanjskog igrališta Preuređenjem do sada neiskorištenog potkrovlja omogućena je jednosmjenska nastava Učenici sisačke Gimnazije vratili su se u svoju školsku zgradu IZ KULTURNE suradnje proizašla je i znanstvena suradnja, prije svega u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, a Izraelu je izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije darovalo kip svetog Jeronima Ulaz slobodan za sve građane Dani izraelskog filma nastavak su dobre suradnje sa Županijom Mladi entuzijasti niz su se godina zalagali za skatepark u Kutini i drago mi je što je taj projekt zahvaljujući suradnji sada gotov – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić Budući Urbani sportski park poprima svoje obrise Nakon pumptracka otvoren i skatepark na 370 četvornih metara