Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Razvoj lučke infrastrukture

Najavljeni projekti u lukama Dubrovačke županije vrijedni 
više stotina milijuna kuna

Potpisivanje ugovora o financiranju Studije izvodljivosti za izgradnju luke Ubli na Lastovu
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Županija je putem Lučkih uprava nadležna nad 80 lučkih područja luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja

Ugovor o financiranju Studije izvodljivosti za izgradnju luke Ubli na Lastovu vrijedan 240 tisuća kuna te ugovor za financiranje Studije izvodljivosti za projekt rekonstrukcije Luke Donje Čelo na Koločepu vrijedan 150 tisuća kuna potpisao je župan Nikola Dobroslavić s ravnateljem Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antunom Banovcem i ravnateljem Županijske lučke uprave Dubrovnik Željkom Dadićem.

udžbenici Osiguran novac Županija i ove godine osigurala besplatne udžbenike za sve prvašiće

Trajektna luka Perna

– Razvoj lučke infrastrukture iznimno je važan, a Županija je putem Lučkih uprava nadležna nad 80 lučkih područja luka otvorenih za javni promet županijskog i lokalnog značaja – istaknuo je Dobroslavić.
Uz važnost kontinuiranog održavanja i razvoja luka, župan je osobito naglasio projekte trajektnog pristaništa Perna, trajektnog pristaništa Nova luka Korčula na lokaciji Polačište, projekt luke Ubli na Lastovu te luke Trpanj, koje su istaknute u svim smjernicama razvoja, prostornom planovima te strategijama prometnog povezivanja Županije. 
Ravnatelj Županijske lučke uprave DNŽ Antun Banovac istaknuo je da su tri najveća projekta pod njihovom nadležnosti izgradnja trajektne luke Perna, luke Trpanj te luke Ubli vrijedna oko 85 milijuna kuna.

Nikola Dobroslavić Razvoj županije Potpisan ugovor za izgradnju Poduzetničkog inkubatora u Pločama

Za trajektnu luku Perna, vrijednu 50 milijuna kuna, glavni projekt trebao bi biti gotov do kraja godine, a za luku Trpanj do listopada. U planu je još desetak projekata koji su trenutačno u začetku i u suradnji s gradovima i općinama traže se modeli financiranja. To se osobito odnosi na 25 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju rive u Cavtatu, za koju je izdana građevinska dozvola, s obzirom na to da za projekt takve vrste nije dostupno financiranje iz fondova namijenjenih povezivanju otoka.
Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić rekao je da dinamika projekta za Donje Čelo ide prema planu te će projekt vrijednosti 18 milijuna kn u rujnu ove godine biti prijavljen za financiranje.

Ribarska luka Sustjepan

U pripremi je dokumentacija za ribarsku luku Sustjepan vrijednu 35 milijuna kn, a utvrđene su smjernice realizacije projekta i financiranje rekonstrukcije valobrana Kaše koja je sastavni dio fortifikacijskog sustava Grada.
Ravnatelj ŽLU Korčula Vedran Leleković istaknuo je da su u fazi ishođenja lokacijske dozvole za Novu luku Korčula, a građevinsku dozvolu za taj projekt vrijedan 150 milijuna kuna očekuju polovicom sljedeće godine. Tijekom 2019. godine trebala bi biti gotova osam milijuna kuna vrijedna Operativna obala.
Ravnatelj ŽLU Vela Luka Boris Žuvela napomenuo je da će projekt Putničkog terminala u Veloj Luci vrijedan više od 65 milijuna kn prijaviti na financiranje iz fondova EU. U tijeku je izrada Studije utjecaja na okoliš za ribarsku luku Vela luka koja je od iznimnog značaja za ribarsku infrastrukturu. 

Besplatan obrok za djecu Zahvaljujući županijskom projektu Ruka solidarnosti za djecu U Metkoviću i Opuzenu 490 učenika imalo besplatne marende Poljaci u Dubrovniku Dubrovačko-neretvanska županija Župan Dobroslavić primio u posjet slovačkog Predsjednika regije Prešov Milana Majerskyog