Izbornik
Naslovnica Županije
Druga generacija MATHOS Web Development Bootcamp-a

Nakon edukacije čak 15 od 19 polaznika ubrzo se zaposlilo

DODJELOM uvjerenja o pohađanju i završetku bloka radionica završen je drugi ciklus edukacija koje provodi Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek na temelju Sporazuma o suradnji s Osječko-baranjskom županijom
1/2
Foto: OBŽ
Osječko-baranjska županija financira prekvalifikacije i edukacije ovisno o potrebama tržišta rada i tako te osobe priprema za nova radna mjesta, kazao je župan Ivan Anušić

Dodjelom uvjerenja o pohađanju i završetku bloka radionica pod nazivom MATHOS Web Development Bootcamp još 13 osoba, od kojih osam nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, steklo je znanja i kvalifikacije koji im omogućavaju zaposlenje i(li) kvalitetnije radno mjesto. Riječ je o drugom ciklusu edukacija koje provodi Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek na temelju Sporazuma o suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

Zahtjevan projekt
– Već drugu generaciju Osječko-baranjska županija zajedno s Fakultetom primijenjene matematike i informatike educira, prekvalificira i dodatno obrazuje osobe za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada. Sada je riječ o 13 osoba, a naglašavam da je prošlogodišnju edukaciju završilo 19 polaznika, od kojih je za samo nekoliko mjeseci 15 našlo posao u IT sektoru, a očekujem da će tako biti i s ovom generacijom polaznika. Osječko-baranjska županija financira prekvalifikacije i edukacije temeljem potreba tržišta rada i tako te osobe priprema za nova radna mjesta. U ovom slučaju radi se o informatici, području u kojem naša županija postupno postaje predvodnik u Hrvatskoj, no niz prekvalifikacija smo do sada odradili i u drugim djelatnostima i zanimanjima. Najvažnije je da veliki postotak polaznika pronađe posao nakon edukacije, što je i naš cilj – smanjiti broj onih koji se nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje te povećati broj radno sposobnih i spremnih ljudi koji će nakon edukacije pronaći posao. Naravno, i dalje nastavljamo s takvim projektima – kazao je župan Ivan Anušić prilikom uručenja uvjerenja polaznicima.

– Izuzetno mi je drago što je ovo prvi javni događaj koji se odvija na Fakultetu primijenjene matematike i informatike, najnovijoj sastavnici Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Fakultet je s radom započeo 1. srpnja ove godine, kao pravni sljednik Odjela za matematiku. Inače, ovo je druga generacija MATHOS Web Development Bootcamp-a, projekta koji provodimo u suradnji s dugogodišnjim partnerima, tvrtkom Mono, a uz financiranje Osječko-baranjske županije. Riječ je o zahtjevnom projektu koji se održava u 160 sati tijekom lipnja i srpnja, a pristupilo mu je 13 polaznika, od čega 8 trajno nezaposlenih osoba iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te pet polaznika odabranih kvalifikacijskim postupkom iz javnog poziva koji smo raspisali. Svi su polaznici uspješno završili program i vjerujem da će, kao i njihovi prethodnici, uskoro naći posao u programerskim vodama – kazao je prof. dr. sc. Kristian Sabo, privremeni dekan Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek.

Besplatan prijevoz
Polaznik Branimir Križanec istaknuo je kako je edukacija bila zahtjevna, a ima samo pozitivne dojmove.

– Bootcampovi su općeprihvaćeni u inozemstvu, a kod nas su još novost, tako da mi je drago što sam dobio ovu priliku u Osijeku. Simulacija rada u grupi i u programerskom okruženju uistinu je korisna zbog doticaja s industrijom kojom bih se volio baviti u budućnosti – rekao je.

Osječko-baranjska županija financirala je projekt s 13.272 eura, a za sve nezaposlene polaznike osiguran je i besplatni prijevoz.

Zdenka Hiržin i Valentina Novak otputovale su u Supetar na Braču gdje će dva tjedna s kolegicama iz Osječko-baranjske županije biti smještene u prostorijama DVD-a Supetar Ispomoć u požarnoj sezoni Prvi put s kopna na obalu u požarnoj sezoni poslane i vatrogaskinje OBNOVA će osigurati uvjete za smanjenje potrošnje energije, kao i štetnih emisija ugljikova dioksida Projekt vrijedan 131.756 eura Počinje energetska obnova škole u Okrugljači Ivan Bosančić i Mladen Karlić Istraživanje Instituta za javne financije Vinkovcima za proračunsku transparentnost ocjena pet