Izbornik
Naslovnica Županije
Djeca u županiji idu u nove vrtiće, pohađaju nove i obnovljene škole

Nikad više zaposlenih, a novi zamah donosi brza cesta do Zagreba

NA POČETKU MANDATA zacrtali smo cilj da svako naselje mora imati asfaltiranu cestu jer to nije luksuz, već normalna potreba. I taj projekt privodimo kraju, ističe župan Igor Andrović
1/2
Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravski župan Igor Andrović najavljuje nove projekte, a osvrnuo se i na istaknute investicije u godini koja je tek minula

I dok debelim flomasterom podcrtava projekte za 2024., a već iscrtava i tablicu u kojoj taksativno stoji njih nekoliko s naslovom "2025. godina", virovitičko-podravski župan Igor Andrović osvrnut će se na ono na što je ponosan u godini koja je tek minula.

Kakva je godina iza Virovitičko-podravske županije? Jeste li zadovoljni?

Danas djeca u našoj županiji idu u nove vrtiće, pohađaju nove i obnovljene škole. Učenici osnovnih škola imaju besplatnu prehranu i besplatne udžbenike. Tu je i besplatan javni prijevoz za osnovnoškolce, a sve to znatno olakšava financijsku situaciju obiteljima i roditeljima. Sve ono što smo radili posljednjih godina počinje donositi plodove. Imamo Šampiona turizma, dobitnika Zlatnog suncokreta, naš Dvorac Janković u Suhopolju. Našoj Plemićkoj ruti za dlaku je izmaknula titula, ali nije izmaknulo postolje na turističkoj karti Hrvatske turističke zajednice. Naš rad i ideje su prepoznati, a to je i bila nit vodilja kada smo krenuli s idejama. No ne stajemo, vozimo dalje.

U kojoj je fazi izgradnja brze ceste koja će skratiti put od Virovitice do Zagreba?

Na dionici od Virovitice do Špišić Bukovice bageri ruju, kamioni odvoze. Punom parom radi se kako bi se od Virovitice do Zagreba u bliskoj budućnosti umjesto za u danas najboljoj opciji 90 stizalo za 60 minuta. Oni koji nisu vjerovali danas šute. Radovi traju i više nema stajanja. Mi "guramo" s naše, a radi se i s bjelovarske strane. Uz potez Virovitica – Špišić Bukovica radi se dionica od Farkaševca do Bjelovara, potom slijedi Bjelovar – Bulinac pa Bulinac – Velika Pisanica. Onda će uslijediti preostali dio od Velike Pisanice do Špišić Bukovice. Željeli smo je prije, neki su nam je obećavali, no ona je tek u mandatu premijera Andreja Plenkovića dobila punu podršku. Brzom cestom do Zagreba stizat ćemo za sat vremena. To otvara dodatne mogućnosti poduzetnicima i gospodarstvenicima. Jer, gledajući neke druge sredine, vidimo kako su im kvalitetne i brze prometnice otvorile neke nove perspektive, dovele nove investitore, otvorile nova radna mjesta. Taj dodatni zamah i nas čeka. A dotad vrijedna županijska ekipa provodi trenutačne i stvara nove projekte.

Kakva je situacija s prometnom infrastrukturom općenito?

Na početku mandata zacrtali smo cilj kako svako naselje mora imati asfaltiranu cestu jer to nije luksuz, već normalna potreba. I taj projekt privodimo kraju pa smo tako spojili asfaltom Gornje Viljevo s ostatkom općine Nova Bukovica, a Pivnicu približili Babinoj Gori. Nekima su to naoko maleni projekti, ali ono što nama predstavlja brza cesta prema Zagrebu, njima to isto predstavlja asfalt kroz njihovo naselje. Županija sufinancira javnolinijski prijevoz koji je danas svima dostupan uz jeftine karte. Tako nakon šest mjeseci provođenja ovog projekta imamo za 80 posto više prodanih jednosmjernih karata. Broj mjesečnih karata je porastao za 15, a broj polazaka je veći za 30 posto.

Kada govorimo o velikim projektima, koje biste izdvojili?

Centar za pametnu poljoprivredu ima građevinsku dozvolu. Ima je i sušionica povrća u Virovitici kojoj će iznimno važni biti postojeći i novi sustavi navodnjavanja. Tako je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja Čađavica, a sličan scenarij očekuje sustave Lukač, Đolta II., Zdenci, Čačinci – Crnac… Podsjetimo, radovi na sustavu Kapinci – Vaška II. su završeni pa, kad sve to bude gotovo, uz već tri koja su u pogonu, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac te navedene nove, Virovitičko-podravska županija imat će oko 10.000 hektara navodnjavanih površina. Već danas, a u budućnosti će to biti sve izraženije, zbog klimatskih promjena bez navodnjavanja neće biti ozbiljnog bavljenja poljoprivredom. Mi stvaramo preduvjete, a naši poljoprivrednici to sve više prepoznaju pa je korisnika dosadašnjih sustava gotovo trostruko više negoli ih je bilo lani. Statistički, po poljoprivredi smo vodeći u Hrvatskoj. Dokaz je to kako ovdje žive vrijedni i marljivi ljudi. Privodi se kraju projekt širokopojasnog interneta koji se provodi uz partnerstvo osam općina. Puna potpora daje se poljoprivrednicima, obrtnicima, gospodarstvenicima.

Kakva je gospodarska slika županije?

Po podacima HGK, Virovitičko-podravska županija sedma je županija u Hrvatskoj po rastu BDP-a. Svake godine rastemo sve više. Naši poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači su puni, u njima se traži mjesto više. I zato podatak da imamo nikad manje nezaposlenih, kako bilježimo najveći broj zaposlenih, kako i ove godine u odnosu na lani imamo veći broj novih poduzetnika i obrtnika ne treba čuditi. Cijela Hrvatska se razvija uz stratešku politiku i odluke Vlade RH uz premijera Andreja Plenkovića. Virovitičko-podravska županija dio je tog galopirajućeg gospodarskog vlaka. No, kad se riješimo loše prometne povezanosti, bit ćemo i bolji.

Što je u planu na području školstva?

Planiramo nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici, novu trodijelnu kod OŠ Josipa Kozarca u Slatini. Tu je i nova gimnazija sa zvjezdarnicom i sportskom dvoranom u Virovitici. Novu osnovnu školu s trodijelnom sportskom dvoranom planiramo i u Pitomači, novu OŠ u Orahovici s dvodijelnom dvoranom. Tu su i rekonstrukcije škola u Gradini, Čađavici, Novoj Bukovici, OŠ Eugena Kumičića Slatina. Potpisan je ugovor o obnovi škole u Okrugljači. Naši učenici već danas imaju uvjete kao oni u Zagrebu. Stipendije za srednjoškolce i studente svake godine dodatno povećavamo. Ove smo godine za to izdvojili 135.000 eura, u 2025. će biti i više.

Krenula je i obnova rodilišta u Općoj bolnici Virovitica. Kako napreduje?

U proljeće iduće godine imat ćemo novo, moderno, funkcionalno rodilište za nove generacije. U zadnjih pet godina, kako bi liječnici ostali raditi kod nas, na subvencije stambenih kredita i najamnina stanovanja izdvojili smo više od 300.000 eura. Virovitičko-podravska županija je mjesto gdje se želi živjeti.

Dvorac Janković u Suhopolju hit je destinacija

– Da vas vrate u 2010. u Kapelu Dvor, naišli biste na ruševnu kuriju kojoj je pukao krov i skupljale se lisice. Od 2016. do danas na istom mjestu, u Hotelu Kurija Janković, obnovljenom EU i županijskim sredstvima, bilo je gotovo 26.000 noćenja, od toga je polovica stranaca. To je dokaz kako smo, kad smo kretali u priču obnove naših dvoraca, bili na pravom putu i s jasnom vizijom. Sve naše destinacije bilježe porast. I Park prirode Papuk u cjelini i Dravska priča i Posjetiteljski centar Križnica. Gradski muzej Virovitica najbolji je slavenski muzej, Slatinu posjećuje sve više turista, a Orahovicu uz prekrasno jezero tek očekuje turistička renesansa. Dvorac Janković u Suhopolju hit je destinacija, a u budućnosti, uz uređen podrumski dio, obogatit ćemo mu ponudu wellness programom, vinotekom, ali i još više uključiti lokalne proizvođače. Tu je i Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni. Voćin ima prekrasan Geo centar, a imat će i rekreacijsko-turistički sadržaj na području Klokočevca gdje će niknuti restoran, bungalovi, uredit će se postojeće jezero – ističe župan Igor Andrović.

TREĆI NOVI VRTIĆ imat će kapacitet za sedam odgojnih skupina, ukupno 140 djece, a izgradnja je planirana početkom 2024. Gradske i privatne vrtiće te obrte dadilja u Samoboru polazi 1735 djece S milijun eura EU sufinancira gradnju novog vrtića u Perivoju ZA VATROGASCE je nabavljena i vrijedna oprema iz Fonda solidarnosti EU u vrijednosti 3,3 milijuna eura Na javni poziv Sisačko-moslavačke županije stigla 41 prijava štete Vlada osigurala dodatnih 7 milijuna eura za obnovu vatrogasnih objekata NA NATJEČAJU mogu sudjelovati redovni studenti s područja Brodsko-posavske županije koji studiraju na jednom od visokih učilišta u Hrvatskoj Pomoć i poticaj mladima da ostanu u Slavoniji Županija će dodijeliti 60 stipendija darovitim i deficitarnim studentima