Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači stigla suvremena oprema vrijedna gotovo 3,3 milijuna kuna

Nova razina znanja i učenicima i profesorima

Foto: Kristijan Toplak
Škola ima na raspolaganju 75 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojem će učenici provoditi praksu

Gotovo 3,3 milijuna kuna vrijednu opremu dobila je Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači u sklopu projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Riječ je o projektu vrijednom 49,4 milijuna kuna, nositelja Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege, a gdje je pitomačka srednja škola partner na projektu, uz Požeško-slavonsku županiju, Veleučilište u Požegi, Kutjevo d. d., Prirodoslovnu školu iz Karlovca, Ekonomsku školu iz Požege i Udrugu učeničkih domova RH.

Poljoprivreda je ključna

Jedina je to hrvatska srednja škola koja svoje sjedište ima u nekoj općini.

– U sklopu projekta nabavlja se suvremena specijalizirana oprema koja će unaprijediti nastavno-obrazovni proces. Oprema koju smo dogovorili putem javne nabave najveća je investicija u opremanje Srednje škole Stjepana Sulimanca od  njezina otvorenja. Stvorit ćemo njome bolje uvjete obrazovanja ne samo za naše učenike nego i za učenike iz cijele regije, kao i studente. Poljoprivreda je jedna od ključnih djelatnosti ne samo Virovitičko-podravske nego i susjednih nam županija, a u našoj 
školi, u budućnosti, svi oni koji to požele, moći će ostvariti dodatne obrazovne kvalifikacije. Nama je cilj proizvoditi kvalitetne poljoprivredne kadrove – naglasio je ravnatelj škole Josip Ivoš.

Od ove godine škola ima na raspolaganju i 75 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje će biti presudno u stvaranju kvalitetnih 
poljoprivrednih kadrova. Učenici će na tom zemljištu, naime, provoditi praksu.

Inače, ravnatelj Josip Ivoš potpisao je ugovore za opremu za pedološki laboratorij za vježbe i nastavu, vrijedan 431.836 kuna, zatim za opremu za praktičnu nastavu i vježbe “težak” 1,7 milijuna kuna, kao i za informatičku opremu za učionice, u vrijednosti 902.116 kuna. Tu je i ugovor za plastenik s mikrokontrolerima, vrijedan 222.625 kuna (DH plastenici, Starogradački Marof), dok će se javna nabava za Laboratorijsku opremu za pedologiju ponovno raspisati.

Uspješno povlače novac EU

– Oprema će dati novu razinu znanja, kako učenicima tako i njihovim učiteljima, profesorima. Ova je škola i do sada bila iznimno uspješna u povlačenju sredstava EU, a ovo je samo dio kolača koji će pitomačka škola dobiti u sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Ovaj projekt značit će i poboljšanje obrazovanja, ne samo  za učenike ove škole nego i za sve koji će u ovoj školi dobiti nadgradnju svojega znanja, temeljeno na radu učenika i odraslih polaznika strukovnog obrazovanja u nama iznimno važnom poljoprivrednom (pod)sektoru – podcrtao je župan Andrović.