Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Novi elektromotorni vlakovi na relaciji Zagreb – Sisak – Novska

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak na Željezničkom kolodvoru u Sisku dočekao je prvi novi elektromotorni vlak za regionalni prijevoz
1/2
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz pomoć EU fondova HŽ Putnički prijevoz osigurao je nabavu 21 novog elektromotornog vlaka, od čega je 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova

Novi elektromotorni vlakovi krenuli su prošlog tjedna na relaciji Zagreb-Sisak-Novska. Naime, projektom "Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima", koji je sufinanciran sredstvima EU fondova, HŽ Putnički prijevoz osigurao je nabavu 21 elektromotornog vlaka, od čega je 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih vlakova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 171 milijun eura, a vlak koji je došao do Siska prvi je regionalni elektromotorni vlak iz ovog projekta pušten u promet.

Brže do Zagreba

– Ovo je hvalevrijedan primjer jedne kvalitetne, frekventne linije Zagreb-Sisak koja, osim što pospješuje i povećava broj korisnika željezničkog putničkog prijevoza, omogućava i daljnji razvoj Siska i Sisačko-moslavačke županije jer je povezanost Siska sa Zagrebom od iznimnog značaja. Izrazito je bitno i da se smanjuje vrijeme koje je potrebno da se dođe iz Siska u Zagreb i obratno jer to pospješuje fluktuaciju stanovništva i omogućava nove životne i poslovne prilike svima onima koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji – rekao je tom prilikom ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Uz ministra Erlića, državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alena Gospočića, predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića događaju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Istaknuo je važnost unapređenja kvalitete željezničkog prijevoza i prometne povezanosti za sve građane ove županije.

– Ovo je još jedan od projekata koji provode Vlada i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a u cilju što kvalitetnije povezanosti Sisačko-moslavačke sa Zagrebačkom županijom. Kada uzmemo u obzir da je moslavački i slavonski dio županije izvrsno povezan autocestom do Zagreba, a isto tako iduće godine očekujemo završetak autoceste do Siska, znači da ćemo imati izvrsnu i željezničku i cestovnu povezanost s glavnim gradom, što je iznimno važno za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije, osobito one koji rade ili studiraju u Zagrebu – izjavio je župan Celjak.

Obnova voznog parka

Nabavom novih elektromotornih vlakova, rečeno je, unaprjeđuje se kvaliteta prijevozne usluge, osigurava se veći kapacitet, pouzdanost i raspoloživost vozila uz niže operativne troškove i smanjenje onečišćenja okoliša.

– Ovim projektom HŽ Putnički prijevoz ispunjava ciljeve što se tiče obnove voznog parka u cilju lokalnog i regionalnog povezivanja i mobilnosti stanovništva – istaknuo je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

U GODINU DANA županijska uprava pokrenula je obnovu ili obnovila više od 70 objekata javne namjene. Putem Županijske uprave za ceste sanirano je ukupno 85 km cesta, šest mostova i šest klizišta Pokrenuli ili već obnovili više od 70 objekata javne namjene Županija povukla više od 86 milijuna eura za obnovu ZA POTPORE Županija je ove godine izdvojila 27.000 eura, a potpisano je ukupno 45 ugovora, istaknuo je župan Ivan Celjak Pomoć za urare, krojače, dimnjačare... Županija dodijelila potpore za tradicijske i umjetničke obrte KORISNICI programa poboljšat će svoja poslovanja Nova sredstva za razvoj Kroz 46 ugovora korisnicima 6 milijuna eura