Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
U zadruzi “Pleternička korpa” spojili turizam i poljoprivredu

Nude sve što turistu treba za potpuni doživljaj Pleternice

CILJ ZADRUGE je staviti u funkciju turizma proizvode i usluge s ruralnog područja oko grada te potaknuti daljnje umrežavanje tamošnjih subjekata
Foto: Domagoj Katić
Članovi zadruge nude vino, med, pekmez, smještaj, edukativne usluge...

Kao jedna od aktivnosti projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, financiranog iz programa prekogranične suradnje Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna gora, osnovane su dvije zadruge, jedna u Pleternici – Pleternička korpa te druga u Tomislavgradu – Korpa Tomislavgrada. Inicijativu osnivanja pokrenuli su sudionici projekta koji su prošli obuku za voditelja ruralnog turizma te aktivno sudjelovali u aktivnostima projekta.

Više od 1300 izlagača iz 70 zemalja na sajmu F.re.e. čini ga najposjećenijom manifestacijom u Bavarskoj, a protezao se na 88.000 četvornih metara sajamskog prostora u Münchenu U Münchenu predstavljena turistička ponuda pet slavonskih županija Slavonija kao hrvatska 'turistička tajna' – posjetit će je i slavni Bayernov nogometaš Giovane Élber

Osnivačka skupština

Cilj zadruge je staviti u funkciju turizma proizvode i usluge s ruralnog područja oko grada te potaknuti daljnje umrežavanje tamošnjih subjekata. Stoga je ovo svojevrsni početak novog oblika razmišljanja, ali i pozivnica svim zainteresiranim subjektima na uključivanje u zadrugu.

– Održavanjem Osnivačke skupštine “Pleterničke korpe” poljoprivrednoj djelatnosti zadruge dodali smo i turistički dio priče. Suvremeni turistički trendovi pokazuju porast interesa za turističkim doživljajima u ruralnom okruženju, a na području grada Pleternice svjedočimo povećanju turističkih aktivnosti. Također, suočeni smo s nekonkurentnosti u poljoprivrednoj proizvodnji te je potreban zaokret prema drugim sektorima. Cilj nam je da članovi zadruge, ali i cijela lokalna zajednica osjete dobrobiti udruživanja. Zadruga će dati pleterničkom području snažniju platformu za plasiranje lokalnih poljoprivrednih proizvoda prvenstveno kroz razvoj ruralnog turizma, ali i kroz svojevrsno povezivanje plave i zelene Hrvatske što nam je svakako u planu – izjavila je Monika Maras, upraviteljica Zadruge.

Turizam Razvoj turizma Poticanje ulaganja u smještajne kapacitete

Prijave na natječaje

Članovi zadruge nude širok spektar proizvoda i usluga, od vina, meda, pekmeza i tradicionalne hrane do edukativnih usluga i ponude smještaja, sve što turistu treba za potpun doživljaj destinacije Pleternica. Zadruga djeluje u prostorijama pleterničkog inkubatora, poznatijeg kao PLINK. U “Pleterničkoj korpi” optimistično se planiraju prijavljivati na razne natječaje kako bi svojim članovima osigurali pomake u poslovanju, bilo nabavkom dodatne opreme, marketinškim alatima ili zajedničkim predstavljanjem na sajmovima.