Izbornik
Naslovnica Županije
Linija sezonskog vlaka

Od Vukovara do Splita noćnom linijom na ljetni odmor i kupanje na Jadran

STANOVNICIMA pogođenima potresom na području Sisačko-moslavačke županije omogućen je besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske, pa tako i za ovo putovanje do važnih obalnih destinacija
1/3
Foto: SMŽ
Linija noćnog sezonskog vlaka koji povezuje Vukovar, Vinkovce, Sisak, Zagreb, Šibenik i Split svakodnevno će prometovati od 1. srpnja do 3. rujna 2023. godine

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak s državnim tajnikom za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alenom Gospočićem te predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem dočekao je prvi sezonski vlak koji vozi na relaciji Vukovar/Vinkovci – Sisak – Zagreb – Šibenik/Split i obrnuto.

Prva je ovo linija vlaka nakon niza godina koja će stanovnicima Sisačko-moslavačke županije osigurati svakodnevnu izravnu liniju prema jadranskoj obali, odnosno prema gradu Splitu.

Čekali nekoliko desetljeća
Liniju noćnog sezonskog vlaka koji povezuje Vukovar, Vinkovce, Sisak, Zagreb, Šibenik i Split osigurao je HŽ Putnički prijevoz, a vlakovi će svakodnevno prometovati od 1. srpnja do 3. rujna 2023. godine.

– U Sisačko-moslavačkoj županiji osjećamo stalnu prisutnost Vlade Republike Hrvatske putem brojnih projekata, a jedan od projekata je i ovaj koji se provodi putem HŽ Putničkog prijevoza. Nekoliko desetljeća čekali smo ovakav vlak i zadovoljstvo nam je da povezuje Vukovar i Split te da ide preko Siska i da će svim stanovnicima s potresom pogođenog područja biti omogućeno putovanje izravnom linijom Sisak – Split – izjavio je ovom prilikom župan Celjak.

Vlakovi u svojem sastavu imaju vagone za sjedenje, vagone s ležajima, vagone za spavanje i vagon-restoran, a putnicima je omogućen i prijevoz bicikala. Osim u Sisku, unutar Sisačko-moslavačke županije vlak staje na željezničkim postajama u Novskoj i Sunji.

Nova linija
– Na ovaj način povezujemo cijelu kontinentalnu Hrvatsku i posebno Sisačko-moslavačku županiju s gradom Splitom. U suradnji s Vladom RH osigurali smo besplatan prijevoz za sve stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije, stoga pozivam sve da koriste ovaj prijevoz što je više moguće – rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Naime, stanovnicima pogođenima potresom na području Sisačko-moslavačke županije omogućen je besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske, pa tako i za ovo putovanje do važnih obalnih destinacija.
Dobra vijest za sve stanovnike koji svakodnevno putuju na relaciji Sisak – Zagreb je i uvođenje nove linije. Naime, u važećem voznom redu gradovi Sisak i Zagreb povezani su s 32 vlaka, odnosno s po 16 vlakova u svakom smjeru radnim danom, a od prosinca 2023. godine uvodi se nova linija.

– Novost je da ćemo od prosinca dobiti i brzi vlak na relaciji Sisak – Zagreb, koji će se zaustavljati samo jednom. Vlak iz smjera Siska dolazit će u Zagreb oko 7.30 sati, a iz Zagreba prema Sisku polazit će oko 16.30 sati – najavio je župan Celjak.

APEL stiže iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Županije bez oružja Braniteljske udruge pozivaju da se preda nelegalno oružje GOSTI iz BiH obišli su bolnicu u Novoj Gradiški, Luku Brod i općinu Okučani Na području Republike Srpske živi samo 25 tisuća Hrvata Županija će podržati projekte od interesa za Hrvate u entitetu RS-a OTOČNO PARTNERSTVO izradilo je nacrt Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije, a sve jedinice lokalne samouprave predložile su projekte koji su im prioritetni za financiranje Otočani sami donose odluke o razvojnim prioritetima Županiji na raspolaganju 28 mil. eura za ulaganja u otoke