Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima u posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji tradicionalno donirao kamion mandarina

Odlična suradnja nastavit će se ujedinjenjem zelene i plave Hrvatske

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Dvije županije veže i tragična sudbina iz Domovinskog rata

Dubrovačko-neretvanska županija već dvanaestu godinu zaredom donira kamion mandarina prijateljskoj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dubrovački-neretvanski župan Nikola Dobroslavić uručio je vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću donaciju od 11 tona mandarina, koje su dostavljene u vukovarski Caritas.

Mala pažnja

– Ovo je više prijateljska gesta između dviju županija koje gaje posebne odnose i sretni smo što vas možemo razveseliti mandarinama koje su poljoprivredni brend Dubrovačko-neretvanske županije. Ova je donacija proizašla iz odlične suradnje dviju županija koje veže i slična tragična sudbina tijekom Domovinskoga rata. Osim emocija veže nas i poslovna suradnja, razmjena iskustava naših agencija i ustanova koje surađuju kako bismo svojim županijama donijeli što  veći napredak – rekao je Dobroslavić i istaknuo kako je riječ o malom znaku pažnje žiteljima Vukovarsko-srijemske županije ususret Božiću.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je da ove dvije županije, iako su na istočnom i južnom rubu Hrvatske, imaju zajedničku sudbinu iz Domovinskog rata.

– Stiglo je vrijeme da konačno ujedinimo zelenu i plavu Hrvatsku i da proizvode naše ravnice plasiramo na turističko tržište 
juga Hrvatske – istaknuo je župan Dekanić.

U nastavku boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima, savjetnicom Žaklinom Marević, ravnateljicom RRA DUNEA-e Melanijom Milić i ravnateljicom JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Marijanom Miljas Đuračić, održao je radni sastanak s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o suradnji dviju prijateljskih županija i županijskih ustanova, a neke od tema koje su posebno naglašene su povezivanje zračnim putem i cestovnim koridorom 5C te plasiranje slavonskih proizvoda na dubrovačku rivijeru, kao glavne smjernice povezivanja zelene i plave Hrvatske. Također, bilo je riječi o aktivnostima na području zaštite okoliša i prirode te prekograničnim projektima koje provode dvije županije.

Sudjelovali u svečanosti 

– Ova županija nije samo naša prijateljska i partnerska županija. Vukovarsko-srijemska županija uređena je i dobro vođena 
županija koja se s pravom ponosi svojom slavnom prošlošću i pred kojom je sjajna budućnost – rekao je župan Dobroslavić.

Gosti i njihovi domaćini posjetili su Spomen-dom Ovčara i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata te se polaganjem 
vijenca i paljenjem svijeća prisjetili svih žrtava velikosrpske agresije i žrtve Grada heroja.

Također, župan Dobroslavić sa  suradnicima sudjelovao je i u svečanosti obilježavanja Dana Vukovarske županije i blagdana 
njezina zaštitnika sv. Martina, koja je započela polaganjem vijenaca na obali Bosuta u Vinkovcima, nastavljena svetom misom 
u crkvi sv. Euzebija i Poliona, a zaključena svečanom sjednicom  Županijske skupštine.

Tijekom svog boravka u Vukovarsko-srijemskoj županiji izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije obišlo je i obnovljeni Vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva.