Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Dobre vijesti za Međimurce stigle iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Odobreno osam milijuna kuna bespovratnog novca

Foto: Međimurska županija
Izradit će se projektna dokumentacija škole u Nedelišću, Centra za palijativnu skrb, parka Zelene oaze Čakovec i za druge projekte

Međimurskoj županiji odobreno je više od osam milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za pet kapitalnih projekata.

– Tijekom ovih mjeseci intenzivno smo radili na realizaciji Plana razvoja za naše Međimurje i sukladno predstavljenom Planu neću dopustiti da on bude samo  slovo i riječ na papiru, već da što prije krenemo u realizaciju koristeći svaku šansu koja nam se pruža da se što više kapitalnih projekata financira iz fondova Europske unije – rekao je župan Matija Posavec.

Prijava na EU fondove

Prijavljeni su izgradnja nove energetski učinkovite zgrade OŠ Nedelišće, obnova zgrade Feštetić u krugu zdravstvenih ustanova za potrebe uspostave Centra palijativne skrbi te nastavne djelatnosti i simulacijskog centra Županijske bolnice Čakovec, proširenje infrastrukture bolnice, nastavak obnove i revitalizacije zgrada u kompleksu bivše vojarne, odnosno u Centru znanja te projekt centralnog parka Zelena oaza Čakovec. Za sve projekte odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Vrijednost projektne dokumentacije je devet milijuna kuna, od čega je odobreno osam milijuna kuna, dok će preostali iznos osigurati Međimurska županija.

– Nakon izrade projektne dokumentacije projekte ćemo prijaviti na fondove EU za koje očekujemo pozitivnu ocjenu jer se radi o našim strateškim projektima, a njihova vrijednost je čak 266,000.000 kuna. Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog, predanog 
i odgovornog rada administracije Županije i županijskih ustanova –  rekao je župan Posavec.

U krugu bolnice upravna zgrada majura grofa Feštetića rekonstruirat će se za potrebe odjela palijativne skrbi. Na katu smjestit će se prostori za nastavnu djelatnost ŽBČ-a i simulacijski centar za usavršavanje medicinskog osoblja. Uz to, objedinit će se svi zdravstveni laboratoriji.

Novi projekti

– Idući tjedan dat ćemo iskaz interesa za izgradnju novog doma za starije i nemoćne osobe, za što također rješavamo imovinsko-pravne odnose i projektnu dokumentaciju – najavio je Posavec.

Intenzivno se pripremaju projekti za dogradnju još 15 osnovnih i srednjih škola, izgradnju pet  sportskih dvorana, priprema se javna nabava za rekonstrukciju Palače Zrinskih u Čakovcu za što je dobiveno 26 milijuna kuna, a  priprema se i projekt rekonstrukcije dvorca Feštetić. O projektima za koje su odobrena sredstva govorili su i ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović te direktor TICM-a Ivan Plačko.

Skladišni centar za voće i povrće za cijelu regiju

Projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju bivših vojnih objekata u Centru znanja Čakovec omogućit će sanaciju 
četiri preostala postojeća objekta koji su trenutačno zapušteni i izvan funkcije te će  se u njima smjestiti Kreativno-inspiracijski centar, dvije zgrade poduzetničkog inkubatora TICM-a i Međimurski energetski centar.

– Imamo intenzivne pripreme za prijavu na natječaj izgradnje regionalnog skladišno-distributivnog centra za voće i povrće kapaciteta 12.000 tona za naše poljoprivrednike te nas veseli što je pred nama vrlo dinamično razdoblje u kojem ćemo nastojati maksimalno iskoristiti stečeno znanje, iskustvo i sve što smo do sada napravili kako bismo i dalje ponosno razvijali naše Međimurje – rekao je župan.