Izbornik
Naslovnica Županije
Sigurnost i uvjeti za bavljenje poljoprivredom

Oko 3000 hektara se navodnjava. To ostaje budućim naraštajima

Naši sustavi navodnjavanja, na kojima iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već pridonose većim prinosima naših poljoprivrednika
Foto: Kristijan Toplak
Uz sušionicu povrća, zaokružit ćemo poljoprivredni ciklus od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište, kaže Andrović

Europski fondovi promijenili su lice Virovitičko-podravske županije i činjenica je da je kroz europske fondove u posljednjih deset godina na području Virovitičko-podravske županije provedeno više od 500 projekata u vrijednosti većoj od 300 milijuna eura. Među njima, važnu ulogu imaju sustavi navodnjavanja, jer bespovratnim europskim sredstvima izgrađeni su sustavi Đolta, Novi Gradac – Detkovac i Kapinci – Vaška II. faza koji je ovih dana pušten u pogon.

Poljoprivredno orijentirani
– Ovime smo našim poljoprivrednicima stvorili, a i nadalje stvaramo uvjete za bavljenje poljoprivredom. Sustavima navodnjavanja stvaramo im sigurnost kako bi u onome što rade bili konkurentni na tržištu, posebno danas kada se pokazuje koliko je važna proizvodnja hrane u nestabilnim klimatskim uvjetima. Do sada su izgrađena četiri sustava, Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac Detkovac i Kapinci – Vaška II. faza. Trenutačno imamo oko tri tisuće hektara navodnjavanih površina. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima, iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već pridonose većim prinosima naših poljoprivrednika, a pridonosit će i ubuduće. U vrijeme suše, oni stopiraju katastrofalne štete kada nema dovoljno padalina, a u godinama s više oborina, poljoprivrednicima omogućuju kvalitetan kontinuitet stabilnih ili znatno većih prinosa. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutačne tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve ovo što radimo danas, ostat će budućim naraštajima sutra – kazao je župan Igor Andrović.

Sustavi navodnjavanja, osim što će koristiti poljoprivrednicima ovog područja, u budućnosti bi trebali biti i važna karika u funkcioniranju sušionice povrća.

Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija, a proizvodnja i prerada hrane je druga djelatnost gledajući bruto domaći proizvod županije. Poznati su po proizvodnji korjenastog bilja i povrća, koje bi se u budućnosti sušilo u sušionici povrća u Virovitici pa su i tu važni sustavi navodnjavanja.

– Uz sušionicu povrća, zaokružit ćemo poljoprivredni ciklus od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište. Cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, iz naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje – naglasio je Andrović.

Sustav Kapinci – Vaška II. faza, prostire se na 568 hektara. Obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, pritom se natapajući s vodom iz rijeke Drave. To je četvrti sustav navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije koji je pušten u pogon u zadnjih šest godina. Naime, 2017. otvoren je prvi sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se prostire na 1260 hektara. Potom je otvoren sustav Đolta, Novi Gradac – Detkovac i sada sustav Kapinci – Vaška II. faza. Ova četiri sustava navodnjavanja nude poljoprivrednicima s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno općina Lukač, Špišić Bukovica, Gradina, Sopje i Suhopolje, mogućnost natapanja poljoprivrednih površina na oko 3000 hektara.

Inače, Virovitičko-podravska županija je prije tri godine na svom području, prva u Hrvatskoj, pokrenula i projekt "podzemnog navodnjavanja" koje se na površini od pet hektara, poljoprivrednika Siniše Hrgovića, već prve godine pokazalo kao odlična opcija sa stopostotno većim prinosima pojedinih kultura. Sustavi navodnjavanja predstavljaju budućnost ozbiljnog bavljenja poljoprivredom na ovom području, jer kako cijena hrane raste, a sve više je kroje klimatske promjene, suše ili poplave, sustavi natapanja su jedini siguran način poljoprivrednicima i za siguran prinos i da se bude konkurentan na tržištu.

Pokriti istok županije
– Sustavi navodnjavanja nužno su potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika. Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. S ova trenutačno četiri izgrađena sustava, mi ne stajemo. Virovitičko-podravska županija nastavlja s pripremom dokumentacije i za ostale sustave. Tu su sustavi Lukač i Đolta II., a u budućnosti ćemo sustavima za navodnjavanje pokriti istočni dio Virovitičko-podravske županije, odnosno općine Čađavicu, Crnac, Zdence i Čačince. Kada se sve to bude zbrojilo, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će biti gotovo 10.000 hektara natapanih površina. Virovitičko-podravska županija po tome će zasigurno biti hrvatski lider po navodnjavanim površinama – zaključio je Bojan Mijok, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Hvala svim poginulim hrvatskim braniteljima. Cijena kojom su oni platili našu slobodu neprocjenjiva je, rekao je Branko Sabo Polaganje vijenaca uz 28. obljetnicu Oluje Prisjećajući se veličanstvene vojne pobjede, prisjećamo se i svih palih hrvatskih sinova Sukladno zamolbama Grada Ploča i Općine Konavle, žurnim postupkom sazvana je 15. sjednica Županijske skupštine Ustupljena prava građenja za potrebe vrtića u Općini Konavle i Gradu Ploče Zbog povećanog broja zahtjeva šire se dva vrtića – smještaj će imati sva djeca Marijan Ralica na svom imanju ima ukupno 13 grla, u što ubraja i ždrebad. Pohvalio je gradske potpore koje jačaju volju i podižu entuzijazam da ustraju u svom radu Jedini poticaj za pasminu gidran Vrednijeg konja morate kvalitetnije hraniti pa u godini pojede svoju cijenu