Izbornik
Naslovnica Županije
Mladi orači pokazali kako se lijepo može preorati parcela

"Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. Ponosan sam na to"

ŽUPANIJA je iznjedrila prepoznatljive natjecatelje, neki su godinama bili na tronu
1/5
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Na tradicionalnom natjecanju orača Brodsko-posavske županije najuspješniji su bili Šimo Karavidović iz Gundinaca i Antun Jovičić iz Svilaja

Kako dobro preorati parcelu i ove su godine pokazali sudionici tradicionalnog, 18. natjecanja orača Brodsko-posavske županije, koje je u organizaciji županijske Udruge natjecatelja u oranju, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu održano na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Antuna Dorića u Svilaju.

U proteklih 18 godina organiziranja ove manifestacije županija je iznjedrila prepoznatljive i odlične natjecatelje, od kojih su neki godinama bili na tronu.

Položili ispit zrelosti
I ove godine pokazalo se da, uz one iskusne, svaki put dolaze i novi, mladi naraštaji orača. Na ovakvim natjecanjima oni na neki način polažu ispit zrelosti. Svima njima veliki je izazov da prikažu i testiraju svoje vještine, znanje i spretnost. Oni su ujedno i potvrda da za budućnost poljoprivrede u Slavoniji ne treba strahovati.

– Oračkim vještinama podučio me je pokojni dida. To uvijek s ponosom kažem. Jedno vrijeme čak smo se natjecali istovremeno i jedan drugome bili konkurencija. Da je živ, bilo bi mu drago vidjeti koliko se ljudi i traktora danas ovdje okupilo – rekao je jedan od mladih sudionika Matej Dorić.

Treba napomenuti da postoji 14 parametara koji se ocjenjuju i koji su u konačnici odlučili pobjednika. Ove godine sudjelovalo je 13 orača koji su se natjecali u dvije discipline – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci.

Princip natjecateljskog oranja potpuno je drukčiji u odnosu na klasično oranje. Boduje se ravnina, pravac, čistoća i nalegnutost brazde, ali najvažnije je kakav je orač u glavi, koliko je trenirao te kakvi su mu plug i traktor.

– Nastojimo pratiti rad orača, nastojimo biti uz poljoprivredne proizvođače i promicati poljoprivredu. Oranje je jedna od glavnih agrotehničkih mjera, stoga želimo da naši orači to svladaju i pokažu primjerom kako se lijepo može urediti njiva, a onda da s primjenom ostalih agrotehničkih mjera, uz potporu Županije i Ministarstva, razvijaju svoje gospodarstvo – rekao je Davor Vlaović, stručni suradnik u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu.

Najbolji idu u Poreč
Tko je ove godine izorao najbolju brazdu? U kategoriji plugova premetnjaka naslov pobjednika iz prošle godine obranio je Šimo Karavidović iz Gundinaca, dok je u kategoriji plugova ravnjaka najuspješniji bio Antun Jovičić iz Svilaja. Njih dvojica predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na državnom natjecanju orača Republike Hrvatske, koje će se održati 29. i 30. rujna u Poreču.

Po završetku natjecanja svi sudionici i gosti okupili su se i družili na ručku koji su pripremili domaćini.

Domaćin manifestacije bila je općina Oprisavci, a pokrovitelj Brodsko-posavska županija.

UGOVOR o darivanju zemljišta na kojem će se graditi sušionica u virovitičkoj gradskoj upravi potpisali su župan Igor Andrović i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin Razvoj gospodarstva i poljoprivrede Osigurano zemljište za gradnju sušionice povrća Nakon što trkač završi krug, preostalo vrijeme unutar sata koristi se za pripremu za sljedeći Održan 3. Nexe Croatia Backyard Ultra 32 puta pretrčao 6706 metara: Mislio sam odustati HITNI bolnički prijem otvorio je premijer Plenković, a domaćin događanja bio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović 2700 kvadrata suvremeno opremljenog dijela bolnice Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem u splitskoj bolnici