Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Održana 21. sjednica Kolegija župana

‘Osiguranjem smještaja i drugim mjerama planiramo privući mlade’

Foto: Zadarska županija
Na Kolegiju je bilo riječi i o novom prijedlogu odluke o dodjeli javnih priznanja Zadarske županije koji se nije mijenjao od 2006. godine i trenutačno se nalazi na e-savjetovanju, prijedlozi se primaju do 15. veljače

Na 21. sjednici Kolegija župana, uz ostalo, se raspravljalo o prijedlogu Statutarne odluke o izmjeni i dopuni Statuta Zadarske županije . Riječ je o usklađenju statuta s novim ustrojem Zadarske županije koja je od 1. siječnja ove godine preuzela poslove donedavnog Ureda državne uprave i koji su sada u nadležnosti Zadarske županije.

– Mi smo kroz novoustrojeno upravno tijelo za povjerene poslove uspjeli održati kontinuitet jer građani nisu osjetili nikakav zastoj u pružanju usluga povjerenih poslova. Naš Statut potrebno je sukladno zakonskim odredbama urediti s propisom veće pravne snage, tako da smo u tom dijelu intervenirali u nekoliko članaka – rekla je resorna pročelnica Milena Ikić i dodala da promjene Statuta treba uputiti Županijskoj Skupštini na usvajanje.

Na novoj adresi Kabinet za ranu intervenciju ponovno počeo s radom

Ginekolog stiže 6. veljače

Govoreći o prijedlogu Odluke o stjecanju prava vlasništva na nekretninama u k.o. Biljane Donje i k.o. Suhovare, bez naknade, resorni pročelnik Nikica Miletić rekao je da je suradnja s Ministarstvom državne imovine izuzetna jer je ova nekretnina u posljednjih godinu dana sedma koju je Zadarska županija dobila, a ukupna procijenjena vrijednost svih nekretnina iznosi 65 milijuna kuna. Prezentiran je i nacrt prijedloga Odluke o kriterijima, mjerilima, načinu financiranja i rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove na području Zadarske županije u 2020. godini. Vlada je za Zadarsku županiju utvrdila iznos od 15,2 milijuna kuna za investicijsko ulaganje te održavanje, od čega će Županija najveći iznos od oko 9 milijuna kuna proslijediti Općoj bolnici Zadar, biogradskoj Ortopediji 2,5 milijuna, Psihijatriji na Ugljanu 2,2 milijuna, te oko pola milijuna kuna Domu zdravlja, Zavodu za hitnu medicinu i Zavodu za javno zdravstvo.

Župan Božidar Longin najavio je kako će se u Polikliniku preseliti Dom zdravlja, ginekološke ambulante i hitna medicina, a svi radovi trebali bi gotovi u roku od godinu dana.

– Žitelji Zadarske županije imat će bolji pristup ustanovama i kvalitetniju medicinsku skrb, pogotovo kada se dovrše dnevne bolnice – rekao je Longin i dodao da će do početka turističke sezone sve biti spremno.

GO & Region Tour Brno 2020 Ove se godine očekuje povećanje broja čeških turista u Hrvatskoj

Na pitanje hoće li imati tko ući u ginekološke ambulante, budući da se posljednjih dana u javnosti postavlja pitanje nedostatka ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, župan je rekao da politikantske metode ne služe nikome na korist.

– Potrudili smo se oko otvaranja novih specijalizacija, no problem se akumulira godinama i nije prisutan samo u našoj županiji. U ovom trenutku imamo ginekologa koji počinje raditi 6. veljače, a Dom zdravlja ima dvije specijalizantice, za koje očekujemo da će se vratiti, iako mi nikome ne možemo narediti da se vrati. Obavio sam i više razgovora s gradonačelnikom Brankom Dukićem na ovu temu, razmišljamo da privučemo mlade ljude osiguravanjem stambenog prostora i sličnim mjerama – istaknuo je Longin.

Nagrada za životno djelo

Bilo je riječi i o novom prijedlogu odluke o dodjeli javnih priznanja Zadarske županije koji se nije mijenjao od 2006. godine i trenutačno se nalazi na e-savjetovanju. Do 15. veljače se mogu uputiti sve sugestije, kritike i mišljenja koja će biti dostavljena na razmatranje.

– Cijeli postupak provodi se po aktu koji je donesen općim aktom Županijske skupštine iz 2006. Radeći na ovim poslovima, procijenili smo da je sazrelo vrijeme da se u odluku uvedu određene novine. Novom odlukom detaljno se razrađuje po kojim kriterijima će se predlagati kandidati, provoditi postupak i donijeti konačna odluka o laureatima – objasnila je Milena Ikić, županijska pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove. Novina je, među ostalim, mogućnost dodjeljivanja novčanih nagrada i udrugama građana, a ne samo fizičkim osobama kako je to do sada bila praksa.

Novi kampus Sveučilišta u Zadru Položen kamen temeljac za novi studentski dom

Zadarska županija objavila je i pozivni natječaj za dodjelu javnih priznanja, i to za nagradu za počasnoga građanina, nagradu za životno djelo i godišnje nagrade Zadarske županije gdje se mogu prijaviti sve fizičke i pravne osobe. Prijedlog je potrebno u pisanom obliku s obrazloženjem i popratnom dokumentacijom poslati ili dostaviti u pisarnicu Zadarske županije do 1. ožujka ove godine. Obrazac prijedloga moguće je preuzeti na mrežnoj stranici Zadarske županije.