Izbornik
Naslovnica Županije
Studija pokazala: županija leži na geotermalnom bazenu

Ova geotermalna elektrana mogla bi postati najveća u Europi

NAJVEĆA PREDNOST geotermalne energije je što je ekonomski najprihvatljivija, ne ovisi o atmosferskim uvjetima, kontinuirana je proizvodnja tople vode 24 sata cijelu godinu
Foto: Kristijan Toplak
Vjerujem da će se pronaći geotermalna energija koja se može koristiti ne samo za elektranu već i za smanjenje troškova grijanja staklenika u poljoprivredi, rekao je župan Igor Andrović

Održana je završna konferencija projekta "Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije". Cilj mu je bio definirati područja na kojima je moguće iskorištenje tog izvora energije u ekonomske i društvene svrhe. Istraživane su tako najvažnije lokacije za koje je prethodnim analizama određeno da su najpogodnije za procjenu geotermalnog potencijala i samim time buduće mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe.

Projekt je započeo 2019., ukupni prihvatljivi troškovi iznose 304.170 eura, od čega su 258.544 eura bespovratna sredstva.

Istražna bušotina
– Virovitičko-podravska županija završila je istraživanje geotermalnog potencijala na svom području. Projekt je financiran kroz tehničku pomoć razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Rezultati istraživanja potvrdili su postojanje geotermalnih potencijala u regijama Virovitice, Orahovice, Slatine i Nove Bukovice. Studija je pokazala da županija leži na geotermalnom bazenu. Na području Čađavice završena je istražna bušotina koja je otkrila geotermalni izvor na dubini od 4300 metara. Planira se gradnja geotermalne elektrane snage 20 megavata, koja bi mogla postati najveća u Europi. Ministarstvo gospodarstva izdalo je pet dozvola za istraživanje, a jedna od njih je na području Pčelića. Vjerujem da će se pronaći geotermalna energija koja se može koristiti ne samo za elektranu već i za smanjenje troškova grijanja staklenika u poljoprivredi, a vjerujem da ćemo ići i na neke manje bušotine koje će direktno biti korištene u poljoprivredi – rekao je župan Igor Andrović.

Izrađene su studije procjene geotermalnog potencijala na četiri lokacije – na području Orahovice, Slatine, Nove Bukovice, kao i Studija hidro-geotermalnog potencijala Virovitičko-podravske županije. Usto, projekt je bio usmjeren i na bušotinu geotermalne vode Virovitica GT-1.

Ekonomska prednost
– Završena je projektna dokumentacija do faze početka radova na bušenju istražne bušotine Virovitica GT-1. Istražna bušotina podrazumijeva da se, kad bude pri kraju, ispitaju njezini potencijali i da se vidi što se može od nje dobiti u budućnosti. To je prva faza početka korištenja geotermalne energije na istražnom području Virovitica 2. Najveća prednost geotermalne energije je što je ekonomski najprihvatljivija, ne ovisi o atmosferskim uvjetima, dakle kontinuirana proizvodnja tople vode 24 sata cijelu godinu. Ova bušotina projektirana je do 1300 metara, istražna je, a na 600 metara se već očekuje topla voda. Napravljen je glavni projekt istražne bušotine, investitor sada mora naći izvođača radova, pripremiti lokaciju, a to iziskuje financijska sredstva – rekao je Željko Habijanec iz tvrtke ECO CONSULTING d.o.o.

Dom hrvatskih branitelja u Vinkovcima vinkovci Vinkovci uskoro dobivaju Dom hrvatskih branitelja Završna konferencija Završna konferencija Slatina u projektu vezanom za rad s mladima u lokalnoj zajednici judo samobor Kod nas džudo trenira 400 klinaca pa će nas novo parkiralište spasiti