Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sisačko-moslavačka županija

Ovi stanovi okrenut će naše živote u boljem smjeru. Sada imamo sve

novi stanovi
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Župan Ivan Celjak u Glini i Dvoru uručio je ključeve novih stanova obiteljima koje su nakon potresa živjele u kontejnerskom naselju

Župan Ivan Celjak u Glini je uručio ključeve stanova obiteljima čiji su domovi oštećeni u potresu, a koje su dosad boravile u privremenom smještaju u kontejnerskom naselju.

Od ustanova i države

Stanove je Sisačko-moslavačka županija uredila i opremila za dolazak novih obitelji.

Ovo nisu prvi stanovi koje dodjeljuje Županija. Naime, iako to nije u nadležnosti jedinice regionalne samouprave, provedeno je nekoliko javnih poziva za stanove koje je Županija preuzela od svojih ustanova ili države te ih uredila za smještaj obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Na temelju posljednjeg javnog poziva od 13. srpnja 2023. godine Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje 17 stanova, a prvi stanovi, njih 4, dodijeljeni su u Glini. Za uređenje i opremanje 17 stanova utrošeno je 230.133,40 €.

Ključeve stana primio je i Mijo Matijević, rođeni Glinjanin, koji je u jednom razdoblju života boravio u Sisku:

– Znači nam puno jer živjeli smo u kontejneru… Uvjeti nisu baš bajni, ovo će okrenuti sve u punom boljem smjeru, život i sve – rekao je Matijević, čiju obitelj čine još i supruga, sin, a posjećivat će ih i kći s unucima.

– Stan je super, sve je obnovljeno, imamo sve tu, tako da smo prezadovoljni – dodao je Matijević.

Sisačko-moslavačka županija, na inicijativu župana Ivana Celjaka, uključila se u proces privremenog smještaja osoba čiji su domovi stradali u potresu, pri čemu su izašli iz svoje nadležnosti, a zbrinuli su 32 obitelji u sigurne objekte do obnove njihovih domova.

– Kada govorimo o stanovima, zemljopisno smo pokrili čitavu Sisačko-moslavačku županiju. Od ovih sedamnaest pet je stanova u Glini, tri stana u Dvoru, tri u Topuskom, tri u Gvozdu te po jedan stan u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu – rekao je župan Celjak.

Do sada 32 obitelji

Sisačko-moslavačka županija do sada je uredila i u potpunosti opremila stanove za ukupno 32 obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Prije šest mjeseci Županija je dobila ovlasti da gradi kuće za zbrinjavanje naših sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama i dosad je Županija na području Gline izgradila 52 kuće, na području Petrinje 40 kuća, dakle 92 kuće su stavljene pod krov.

Uz to, još tri obitelji dobile su stanove na području Dvora koje je obnovila, uredila i opremila Sisačko-moslavačka županija. Sve tri obitelji do sada su boravile u kontejnerima.

Program je počeo otkrivanjem "Spomenika Domovini", rada akademskog kipara Ivana Kujundžića Obilježavanja pobjede Oružanih snaga i predaje 21. korpusa "Hrvatski branitelji najveći su junaci hrvatske povijesti" škola u Mečenčanima Sisačko-moslavačka županija Obnovljena škola u Mečenčanima: učionice sada imaju i pametne ploče Kada uzmemo u obzir od 2021. do kraja 2023. godine, asfaltirat ćemo ukupno 252 kilometra ceste Obnova oštećenja od potresa 16,3 milijuna eura za sanaciju šteta na županijskim cestama