Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
velika obljetnica

Patronažna služba Doma zdravlja OBŽ-a proslavila 70. rođendan

Patronažna služba
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija

Patronažna služba Doma zdravlja Osječko-baranjske županije ključna je karika u pružanju sveobuhvatne zdravstvene skrbi za sve stanovnike županije, a svojim radom pridonosi unapređenju kvalitete života i dobrobiti lokalnog stanovništva. Služba ove godine bilježi 70 godina rada, pa je tim povodom održana prigodna svečanost pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, koja je osnivač Doma zdravlja OBŽ-a.

Zahvalnice za potporu i doprinos radu Patronažne službe uručene su dosadašnjim ravnateljima i ravnateljici Doma zdravlja OBŽ-a te Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, koja je osnivač ove ustanove.

– Sedamdeset godina rada Patronažne službe je prekrasna obljetnica. Ova služba je vrlo važan segment zdravstvene zaštite naših sugrađana. Ujedno je jedna od najdostupnijih službi, a dostupnost je ono što u zdravstvenoj zaštiti osobito zagovaramo. Za vrijeme mog rada u Domu zdravlja OBŽ-a imao sam priliku uvjeriti se u posao koji rade patronažne sestre i tehničari, a prije svega u njihov nevjerojatan pristup, entuzijazam, volju i želju za kvalitetnim odrađivanjem svog posla. Svi koji su sudjelovali u radu u ovih 70 godina pridonijeli su razvoju patronažne i svega što danas možemo vidjeti na području naše županije – kazao je župan Mato Lukić.

Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja OBŽ-a Dragica Pavlović naglasila je kako je ovo jedna od najstarijih patronažnih službi u Hrvatskoj te da trenutačno na području Osječko-baranjske županije ima 63 patronažne sestre, od kojih je 35 sa završenim petogodišnjim diplomskim studijem sestrinstva.

– Budući da jedna sestra skrbi za 5100 stanovnika, što je velika brojka, nadamo se u budućnosti da će se broj pacijenata o kojima skrbi jedna sestra smanjiti. Naime, patronažna služba jedna je od rijetkih službi koja svoju djelatnost obavlja izvan zdravstvenih ustanova, odnosno u kući pacijenata pa dnevno djelatnice obilaze sedam do osam pacijenata. Mi skrbimo za određeno teritorijalno područje i to od rođenja do smrti, što znači da se brinemo o trudnicama, novorođenčadi, maloj djeci, školskoj djeci te kroničnim i palijativnim bolesnicima – istaknula je. 

Summit će se održati 14. i 15. prosinca u Gospodarskom centru OBŽ u Osijeku Green Matrix Summit u Osijeku Skup stručnjaka o tranzicijskim izazovima suvremenog doba Odnos planiranih prihoda i dinamika izvršenja ponovno je omogućio stabilan financijski završetak ove godine – rekao je Mato Lukić Osječko-baranjska županija Stabilnim proračunom do realizacije planiranih ciljeva i programa Medicinski fakultet Osijek obilježava 25 godina rada kao sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Medicinski fakultet Osijek slavi velike jubileje Za 25 godina uspjeli smo obrazovati oko 1500 liječnika