Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Održana tribina u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije

Podravka ponudila slavonskim povrtlarima mogućnost suradnje

Podravka i povrtlari
Foto: Osječko-baranjska županija

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održana je tribina na kojoj su predstavnici tvrtke Podravka d.d. zainteresiranim proizvođačima povrća iz Slavonije i Baranje ponudili mogućnost otkupa njihovih proizvoda i kooperaciju. Održavanje skupa podržala je Osječko-baranjska županija koja u svojim projektima, programima i potporama posebnu pozornost posvećuje upravo proizvodnji voća i povrća. Tako su, uz oko 300 poljoprivrednika i vlasnika OPG-ova, skupu nazočili zamjenik župana Josip Miletić i drugi predstavnici Osječko-baranjske županije.

– Osječko-baranjska županija u posljednjih sedam godina mudro koristi resurse koje ima, a jedan od najvažnijih svakako je poljoprivredno zemljište. Današnja je tribina usmjerena na proizvođače povrća koji na području naše županije djeluju na otprilike 1200 ha površine, a naš je cilj da sustavom potpora i podrškom dodatno povećamo proizvodne kapacitete i pomognemo im u plasmanu na tržište. Svjesni smo koliko im je u poslovanju važna sigurnost i stabilnost zbog čega nam je drago da se tvrtka Podravka d.d. odazvala našem pozivu i da će proizvođačima ponuditi suradnju – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić, Osječko-baranjska županija sustavno pomaže poljoprivrednicima, a mjerama potpora nastoji podržati proizvođače od početka poslovanja do plasmana proizvoda na tržište. Najavio je da će Županija ove godine sufinancirati kupovinu plastenika iznad 100 metara četvornih.

– Želimo da naši proizvođači budu samostalniji i kvalitetniji te da se okrenu drugoj proizvodnji. Moramo znati da pojedina proizvodnja povrća ne traži velike površine. Svjesni smo da su inputi veliki, ali velika je i dobit – naglasio je Jukić.

O važnosti stabilnog i sigurnog tržišta govorio je prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koji je kazao da je jako zanimljivo prijeći s niskodohodovnih na visokodohodovne kulture, za koje će biti potrebno više rada i više ulaganja. 

storyeditor/2024-03-01/cz04.jpg Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija "Svijet se mijenja pa i civilna zaštita uvodi robote, dronove, amfibije i sonare za vodu" Ugovor za Centar za autizam osječko-baranjska županija Novi iskorak u kvaliteti rada i usluga Centra za autizam u Osijeku storyeditor/2024-02-23/planetarij02.jpg Projekt Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske vrijedan 2,791.418 eura Veliki interes učenika za astronomiju i programe RZC-a Panonske Hrvatske