Izbornik
Naslovnica Županije
Formula Student Alpe Adria

Poligon Mičevec domaćin je šestodnevnom spektaklu, a sudjeluje 50 bolida

SUDIONICI stižu iz Europe, Egipta i Kanade, a posjetitelji će moći vidjeti i izloženi bolid Formule 1 tima HAAS
Foto: Zagrebačka županija
Sudionici se natječu ne samo za prestižne nagrade, već i za priznanje industrije te priliku da svoje ideje i rješenja predstave svjetskim liderima autoindustrije i pokažu stručnost, kreativnost i timski duh

Poligon Mičevec nedaleko od Velike Gorice domaćin je šestodnevnom spektaklu Formula Student Alpe Adria koji je počeo u ponedjeljak 21. kolovoza, a trajat će do 26. kolovoza.

Svjetski spektakl
Na zadovoljstvo zaljubljenika u Formule i oktanske sportove, u tom sportskom događaju sudjelovat će više od 50 sastava iz Europe, Egipta i Kanade, a bit će izložen bolid Formule 1 tima HAAS.

Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula Student Alpe Adria, pozvao je sve da prisustvuju tom automobilskom događaju.

– Pozivam sve da dođu na naš događaj i da vide jedan svjetski automobilski spektakl, bit će tu puno atraktivnih sadržaja za gledatelje i sve ljubitelje automotosporta. Naglasak stavljamo na 25. i 26. kada ćemo imati dva dinamička testa, a to su Autocross i Endurance. Osim toga, očekuje nas vrlo bogat sadržaj naših pokrovitelja, zanimljivi simulatori te tobogani za djecu – rekao je Tibor Kezelj, napomenuvši da dolazi oko 1500 studenata s tri kontinenta koji se natječu u različitim kategorijama pogona.

– Riječi teško mogu opisati ono što radimo, zato vas pozivamo da dođete i vidite kako izgleda sam događaj. Karte se mogu kupiti u sustavu Entrio.hr te na samoj lokaciji, a besplatni ulaz imaju djeca i osnovnoškolci te osobe s invaliditetom – naglasio je. Na predstavljanju projekta u Zagrebačkoj županiji zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović istaknuo je važnost tog događaja za županiju.

– Naša županija u posljednje vrijeme izuzetno puno radi na novim tehnologijama. Upravo dovršavamo Centar kompetentnosti koji će školovati mlade u području novih, 3D tehnologija u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu gdje će pripremati mlade stručnjake za tehnologije koje su danas nove i potrebne u Hrvatskoj i svijetu. Formula Student Alpe Adria privući će mnogo ljudi u Zagrebačku županiju, što nam i s turističke strane puno znači. Nadam se da će ovo događanje ostati u Zagrebačkoj županiji i Mičevcu, a na tome ćemo raditi i nadam se dodatno produbiti suradnju – poručio je Tomljenović. Formula Student Alpe Adria 2023. pružit će nevjerojatnu priliku mladim inovatorima da pokažu svoju stručnost, kreativnost i timski duh. Sudionici će se natjecati ne samo za prestižne nagrade, već i za priznanje industrije te priliku da svoje ideje i rješenja predstave svjetskim liderima autoindustrije.

Nove discipline
Uz već etablirane discipline, kao što su statički i dinamički dio natjecanja, FSAA ove će godine predstaviti i nove konceptualne discipline - Driveless i Hydrogen. Driveless će testirati autonomnu vožnju i tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom, dok će se Hydrogen fokusirati na korištenje vodika kao alternativnog izvora energije.

– Dolaskom tako značajnog događaja u Veliku Goricu radimo na promociji našega grada kao destinacije poželjne za nove studentske projekte i visokotehnološke projekte. Vjerujem da će ovaj događaj u Velikoj Gorici postati tradicionalan. Ovom prilikom će i naši ugostitelji i hotelijeri osjetiti pozitivne učinke, a studenti velikogoričkog Veleučilišta koji će volontirati na događanju na taj će način biti na izvoru novih mogućnosti za zaposlenje i novih informacija vezanih za visokotehnološke projekte – zaključila je Maja Toth, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Naši izleti ciljano su osmišljeni kako bi dodatno na terenu djeca isprobala u stvarnom životu sve što u vrtiću nauče, kazala je ravnateljica DV "Pčelica" Čazma, Martina Kovač Od prošle godine nose srebrni status Naši mališani odvajaju otpad, ne bacaju hranu, recikliraju Dan općine Lumbarda Dobroslavić u Lumbardi Svjedočimo realizaciji luke Polačište, a uskoro će početi i izgradnja luke Perna Osam godina bavim se proučavanjem slavonske i šokačke kulture i tradicije – kaže Mislav Spoj tradicije i modernog doba Mislava Lešića Đurakovog Mural Slavonski krik – snaše i šokac na električkoj gitari