Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
dubrovačko-neretvanska županija

Potpisan ugovor za centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Centar bi trebao biti sagrađen do kraja 2022. godine, a početi s radom tijekom 2023. godine

Ugovor o sufinanciranju centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučinog razdolja s 81 milijun kuna kapitalne pomoći potpisali su u Slanome direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Vili Beroš na potpisivanju ugovora o rekonstrukciji zgrade Općinskog suda u zdravstvenu ustanovu Metković za 15 mjeseci dobiva Dnevnu bolnicu, podružnicu OB-a Dubrovnik

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je bio na potpisivanju, izjavio je da je taj centar "vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji" i nakon Pelješkog mosta jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

- Gradnjom centra sustav gospodarenja otpadom dobit će gotovu formu i neće biti upitnika kako zbrinjavati otpad. U kontekstu uspješnog gospodarenja otpadom i stvaranja kružne ekonomije, nužno je što više odvajati, a Hrvatska je preuzela obvezu do kraja 2020. odvajati 50 posto. Siguran sam da ćemo se svi pozabaviti izazovom tog cilja - istaknuo je Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić podsjetio je da je u veljači potpisan ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna iz fondova Europske unije za gradnju tog centra.

- Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša, ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj - rekao je Kukić.

Županija OB-u Dubrovnik donirala najsuvremeniji UZV aparat vrijedan 860.000 kuna Radiologiji uskoro i digitalni rendgenski uređaj s ‘flat panelom’

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola i idejni projekt.

- Gradnja pretovarnih stanica neće kasniti za centrom. Puno su jednostavnije i tehnički i veličinom - rekao je Bačić.

Napomenuo je da će se minus Agencije od 41 milijun kuna riješiti s osnivačem budući da je taj novac osiguran u rebalansu proračuna Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Nikola Dobroslavić taj je projekt nazvao strateškim za Dubrovačko-neretvansku županiju.

- Otpad je dosad završavao na neuređenim odlagalištima, što je loše rješenje, neprihvatljivo regulativi EU. Ovim dobivamo uređen sustav gospodarenja otpadom, i ne samo centar s pretovarnim stanicama, već će projekt utjecati na nužno razvrstavanje i smanjivanje otpada, kao i na odvajanje i recikliranje. Bez ovog projekta turizam bi nam bio na klimavim nogama - istaknuo je Dobroslavić.

Unatoč pandemiji koronavirusa, Županija i dalje skrbi i o ‘običnim’ pacijentima Županija Zavodu za hitnu medicinu osigurala 425.000 kn za novo vozilo

Najavio je da će se jedinicama lokalne samouprave uskoro predstaviti kvote za isporuku otpada centru, a sve ostalo morat će odvajati i reciklirati.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti sagrađen do kraja 2022. godine, a početi s radom tijekom 2023. godine.