Izbornik
Naslovnica Županije
Najvažniji financijski dokument težak 91,8 milijuna eura

Povećano 80% proračunskih stavki za razvojni zamah

PRORAČUN Međimurske županije usvojen je s 29 glasova za i tri suzdržana
Foto: Međimurska županija

S 29 glasova za i tri suzdržana na 15. sjednici Skupštine Međimurske županije usvojen je proračun za 2024. godinu u iznosu od 91,804.450,77 eura. Župan Matija Posavec naglasio je da je proračun pomno planiran i izrađen u skladu s inflacijom te aktualnim stanjem u gospodarstvu i društvu te je usklađen s daljnjim projektnim aktivnostima, sa svim aktualnim parametrima u društvu, uz zadržavanje usmjerenosti šansama u europskim mehanizmima – od NPOO-a, višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, Industrijske tranzicije, Razvojnog sporazuma Sjever, Fonda solidarnosti EU, ITU mehanizma i prekograničnih europskih programa Interreg.

– Iz tog dijela proizlazi snažan razvojni zamah Međimurja, pri čemu zadržavamo visok stupanj podrške i potpore našim građana u svim segmentima života i djelovanja. Održivost proračuna pokazuje udio od 50 posto očekivanih poreznih prihoda te više od 36 posto ugovorenih europskih projekata. U proračunu su sedam posto prihodi od dobiti i trgovačkih društava, dok se svega šest posto odnosi na kapitalizaciju imovine. Međimurska županija nema kreditno zaduženje, povećano je 80 posto proračunskih stavaka, uz što je dosadašnjih 13 potpora za poljoprivrednu proizvodnju povećano na 25. Povećana je stavka za sport, a potpore poduzetnicima podižu se na 227.000 eura umjesto dosadašnjih 150.000 eura...– nabrajao je župan.

Stupanjem na snagu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama županije će preuzeti upravljanje dijelom imovine Republike Hrvatske, što će pridonijeti aktivaciji neiskorištenih nekretnina u državnom vlasništvu. Pri kreiranju proračuna ponovo se, dodao je, vodilo računa o njegovoj održivosti, socijalnoj osjetljivosti i razvojnom zamahu, što je vidljivo u više od 120 kapitalnih projekata na koje ima Županija ima utjecaj, u kojima je partner ili koje financira ili sufinancira.

ZA OVAJ PROJEKT iz državnog je proračuna osigurano dva milijuna eura, a županija će financirati izradu pametne kartice za svoje umirovljenike i starije od 65 godina 1,2 milijun umirovljenika neograničeno će putovati vlakom Od Splita do Zagreba novim će se vlakovima voziti 4,5 sata BROŠURA O LJUTNJI Nagrađenu publikaciju o nošenju s emocijama izradili su učenici 6.c razreda OŠ Samobor U NSK dodijeljena priznanja gradovima i općinama prijateljima djece Samoboru deveta Naj-povelja za akciju "Uzmi oklop i kreni" PLOČU su otkrile kćeri hrvatskih heroja, Monika i Narcisa Sjećanje na heroje Spomen-ploča poginulim braniteljima