Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Pregledano je 249 objekata od kojih je 26 dobilo crvenu naljepnicu, 48 žutu, a 175 zelenu

Prijavljena šteta od potresa na čak 1008 karlovačkih objekata

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Većina opasnih zgrada, od njih ukupno 34, nalaze se u zoni A zaštite, odnosno Zvijezdi ili u zoni B zaštićene kulturno povijesne cjeline, Baniji, Dubovcu i Gazi

Karlovačka gradska uprava zaprimila je 1008 prijava šteta od nedavnog potresa. Do sada su od toga broja 249 objekata pregledali ovlašteni inženjeri građevine i arhitekture registrirani u Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, a posebnim trakama označeno su 34 opasne građevine. Od ukupno 249 pregledana objekta 26 je označeno crvenim naljepnicama, 48 žutim, 175 zgrada označeno je zelenim naljepnicama koje označavaju (ne)uporabljivost građevine. Među oštećenim zgradama je i 25 onih koje se vode kao pojedinačno kulturno dobro.

PREKRASNO Snježne radosti u Karlovcu: Građani iskoristili priliku i uživali u zimskom ugođaju

Ograđivanje objekata

Kako bi spriječili moguće ozljede građana s obzirom na to da se objekti pogođeni potresom nalaze mahom uz prometnice i nogostupe, iz Grada napominju da je Javna vatrogasna postrojba intervenirala čak 218 puta na objektima uklanjajući opasne dijelove, a na još 20 je potrebno intervenirati idućih dana.

– Većina opasnih zgrada, od njih ukupno 34, nalaze se u zoni A zaštite, odnosno Zvijezdi ili u zoni B zaštićene kulturno povijesne cjeline: Baniji, Dubovcu i Gazi. U tijeku je ograđivanje četiriju objekata i Gajeve ulice te još 14 građevina u idućih tjedan dana. Važno je napomenuti da ni jedna od tih zgrada koju je Grad ogradio nije u vlasništvu Grada Karlovca, već uglavnom u vlasništvu RH, privatnom ili mješovitom vlasništvu, odnosno privatnom i vlasništvu RH. Grad Karlovac nema zakonskih ovlasti uklanjati opasne ruševne objekte u tuđem vlasništvu, ali ćemo Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i imovine dostaviti popis svih zgrada koje imaju crvenu naljepnicu uz popratnu dokumentaciju i zahtijevati da se te zgrade stave u prioritet za daljnje postupanje. Zahvaljujem svim sugrađanima koji savjesno i odgovorno održavaju svoje nekretnine jer se sada pokazalo da nijedna takva zgrada nije znatnije oštećena. Također, pohvala i svim vlasnicima koji su odmah nakon potresa prionuli zaštiti svojih zgrada i uklanjanju opasnih dijelova kao što je primjerice privatna zgrada u Draškovićevoj 8, zgrada u vlasništvu RH u Haulikovoj 1 ili zgrada koju je Karlovačka županija zaštitila u Šimunićevoj 7 – kazao je Ivan Mrzljak, karlovački dogradonačelnik.

VINKOVAČKI CRVENI KRIŽ Upućena nova dva šlepera pomoći stradalima u potresu

Uskoro program mjera

Grad Karlovac podsjeća i naglašava da su svi vlasnici čija je imovina pretrpjela oštećenja u potresu po zakonu dužni ukloniti opasne dijelove, odnosno da su odgovorni za svaku moguću ugrozu sigurnosti građana.

– Grad Karlovac će uskoro predstaviti Program mjera koje će potaknuti i ohrabriti vlasnike nekretnina, naročito u zonama zaštite, da obnove i održavaju svoje objekte. No, i uz to, već postoje olakšice za stanovnike Zvijezde kada su posrijedi ulaganja u obnovu kuća korištenjem sredstava iz spomeničke rente, za što smo lani izdvojili 300.000 kuna. Uskoro će biti raspisan i novi ciklus natječaja za raspodjelu tih sredstava kako bi se građanima pomoglo u obnovi i održavanju objekata – dodao je dogradonačelnik Ivan Mrzljak.

Iz Grada navode i da je u službeni državni registar uvedeno 1129 šteta na građevinama na području Karlovca, dok gradska uprava ima 1008 prijava. Do razmimoilaženja u podacima došlo je jer su neki građani štetu prijavili samo u registar Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, ali ne i putem PN obrasca po osnovi prirodne nepogode. Stoga iz Grada pozivaju sve koji nisu da prijave štetu i putem PN obrasca, na potres@karlovac.hr ili na porti gradske uprave.