Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodsko-posavski župan Danijel Marušić ugostio dobitnike titula, priznanja i nagrada koji promiču županiju

Pronijeli glas o županiji u sportu, tradiciji i običajima

1/2
Foto: BPŽ
Župan Marušić obećao je financijsku potporu nagrađenima Petri Karij, Kristini Ivić i Mateju Vuksanoviću

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić sa svojim je suradnicima ugostio dobitnike titula, priznanja i nagrada koji u svojim područjima djelovanja i aktivnosti promiču Brodsko-posavsku županiju. Tako su prijmu nazočili članica Šahovskog kluba Posavac 
iz Ruščice Petra Karij, amaterska prvakinja Europe, druga pratilja s izbora najuzornije hrvatske seoske žene u Čakovcu Kristina 
Ivić te osvajač trećeg mjesta na državnom natjecanju u oranju Matej Vuksanović.

Titulu europske prvakinje u šahu Petra Karij osvojila je na Europskom amaterskom prvenstvu u Zagrebu u kategoriji do 1700 rejting-bodova.

Budućnost u poljoprivredi

Treba istaknuti da je na natjecanju sudjelovalo više od 170 šahista iz 23 zemlje koji su se borili u tri kategorije. Petra je rekla kako joj je prijam još jedan pokazatelj da je vrijedna sportašica, istaknuvši kako joj je čast što ju je primio župan.

– Šah sam otkrila na internetu i vjerujem da se mnogima čini dosadnim, ali nije tako. Kad se nauče potezi, može biti jako zanimljiv i preporučila bih mladima da ga igraju – rekla je Petra.

Kristina Ivić iz Lužana, članica udruge Uzorne hrvatske seoske žene koja promiče važnost i ulogu seoske žene u današnjem 
društvu te svijest o njihovom radu i doprinosu, u Čakovcu je osvojila titulu druge pratilje u jakoj konkurenciji od ukupno 17 sudionica. Posebne pohvale dobila je njezina nošnja od svile, što je utjecalo na konačan rezultat.

– Predstavila sam se očuvanjem hrvatske tradicije i konjima  lipicancima. Sve natjecateljice predstavile su se nečim iz svoga kraja i onime čime se bavi na svom OPG-u. Osjećaj i iskustvo su jako lijepi – rekla je Kristina.

Matej Vuksanović na 18. državnom natjecanju u oranju, održanom u Prelogu, natjecao se u kategoriji premetnjaka i u konkurenciji 14 natjecatelja osvojio vrlo dobro treće mjesto. Ovo je sjajan rezultat uzme li se u obzir da je Matej, inače učenik 4. razreda brodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, bio najmlađi sudionik.

– Kod kuće se bavimo ratarstvom i stočarstvom. Imam dosta iskustva, od devete godine vozim traktor i dosta toga sam svladao. 
Ovo mi je poticaj da se nastavim baviti poljoprivredom – rekao je Matej.

Čuvari tradicije

Dobitnici priznanja zahvalili su na potpori koju im je za njihov rad i natjecanja iskazala Brodsko-posavska županija, dok je župan Marušić, upoznavajući se s njihovim daljnjim planovima, kazao da je ovo veliki doprinos u promicanju županije u  području sporta, tradicije i običaja u čemu će ih Brodsko-posavska županija i dalje pratiti i podupirati. U tom kontekstu nagrađenima je obećao i financijsku potporu koja će im pomoći u njihovom daljnjem radu i aktivnostima.

– Čuvanje tradicije najljepša je poruka o možda teškom, ali lijepom životu u našoj županiji – rekao je Marušić.