Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA

Prva znanstvena publikacija o postrojbi kroz koju je prošlo 10.000 hrvatskih branitelja

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Bjelovarsko-bilogorska županija sudjelovala je u stvaranju ove monografije i izdvojila 130 tisuća kuna za njezino izdavanje

U Kulturnom i multimedijskom centru u Bjelovaru održana je prezentacija monografije „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV-a“, čiji je autor dr. sc. Željko Karaula. Tom prigodom okupili su se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja general zbora u miru Josip Lucić, umirovljeni general Josip Štimac, Đuro Škvorc, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini i recenzent knjige, ratni zapovjednik 105. brigade brigadir Stjepan Ivanić, članovi Udruge 105. brigade na čelu s predsjednikom Željkom Paunom, a prezentaciji je prisustvovao i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Vinkovci dobivaju spomenik braniteljima Tik do Bosuta podiže se spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

Ratni put

Riječ je o iznimno vrijednom i značajnom djelu, prvoj znanstvenoj publikaciji o bilo kojoj postrojbi iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Istraživanje je trajalo od tri do četiri godine. Ova knjiga je kronološki pregled svega onoga što je 105. brigada prošla na svom ratnom putu 1991. godine kao taktička grupa u Bosanskoj Posavini i na kraju u operaciji Bljesak i Oluja. U knjizi se nalazi, po prvi put, službeni popis svih oboljelih i ranjenih pripadnika 105. brigade. U knjizi se nalaze i izvanredne karte specijalke po kojima će pravi poznavatelji moći pratiti ratni put 105. brigade. To je jedna od rijetkih brigada, možda čak i jedina, koja je otišla na put od 350 kilometara u istočnu Slavoniju, a da tamo nije poznavala teren – rekao je autor monografije dr. sc. Željko Karaula.

Kako je došlo do ideje o stvaranju ove knjige, ispričao je predsjednik Udruge 105. brigade Željko Paun. Kazao je kako je nastala 2016., a sve da se ratna događanja ne zaborave te da ostane mlađim generacijama na znanje što se događalo od 1991. do 1995. Tiskano je 500 primjeraka knjige i moći će se nabaviti u Udruzi 105. brigade, a podijelit će se i knjižnicama, srednjoškolskim centrima i osnovnim školama. Knjiga je vrlo vrijedna, znanstveno je dokumentirana i ima svoju težinu, zaključio je Paun. Veliki obol u stvaranju ove monografije dala je i Bjelovarsko-bilogorska županija koja je za njeno izdavanje ukupno izdvojila čak 130 tisuća kuna.

– Trećina naše županije u Domovinskom ratu bila je okupirana te imamo puno veći broj postrojbi i puno veći broj branitelja nego što bi se očekivalo. Najveća postrojba bila je 105. brigada. Cilj ove monografije je posvjedočiti na znanstveni način o doprinosu te brigade u ratnim operacijama. Dug je to svih nas koji smo bili u brigadi, i mene kao pripadnika 105. brigade, prema 10.000 ljudi koji su prošli kroz brigadu. Nažalost, imali smo i 92 poginula, 350 ranjenih i stoga bi ovaj projekt koji je bio začet s Udrugom 105. brigade i gospodinom Karaulom, koji je preuzeo izradu znanstvenog djela, trebao postaviti temelje za ono što želimo. A to je da se vidi gdje smo bili, što smo napravili i što je ostalo iza nas – istaknuo je na promociji župan Damir Bajs. Inače, Bjelovarsko- bilogorska županija u Domovinskom je ratu bila i prva oslobođena.

Javni poziv za sufinanciranje turističkih i ugostiteljskih projekata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Županijska Turistička zajednica daje milijun kuna bespovratnih potpora

U obrani domovine brojne su postrojbe ostavile neizbrisiv trag, a jedna od njih je i 105. brigada. Riječ je o postrojbi koja je bila među onima s najvećim brojem pripadnika. Ratna događanja u kojima je 105. bjelovarska brigada sudjelovala nisu se odvijala samo na području ove županije nego diljem Hrvatske. Bjelovarska 105. brigada na svom je ratnom putu ostavila neizbrisiv trag, a kako bi sva događanja u kojima je sudjelovala bila zapisana, dokumentirana, a samim time i sačuvana od zaborava i ostavljena u nasljeđe generacijama koje dolaze, na inicijativu bjelovarsko-bilogorskoj župana Damira Bajsa i članova Udruge 105. brigade, nastala je monografija „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV-a“.

I privatna dokumentacija

Za potrebe izdavanja monografije napravljeno je istraživanje ratnog puta 105. brigade Hrvatske vojske od osnivanja 1991. i završetka ratnih operacija 1995. godine pa sve do njezina rasformiranja. Korištena je arhivska građa MORH-a, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Nacionalne sveučilišne knjižnice i niza drugih. Svakako vrijedan dio vezan uz izdavanje monografije jest i korištenje i proučavanje relevantne literature o Domovinskom ratu te dokumentacija u privatnom posjedu pripadnika brigade kao i razgovori sa sudionicima ratnih događanja.