Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Razvoj strukovne izvrsnosti na temelju biotehnoloških istraživanja

Završna konferencija projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji održana je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Slavonskom Brodu
Foto: Brodsko-posavska županija
Budući centar pokrivat će područja prehrane, bioekonomije, obrazovanja, regionalne infrastrukture te stvaranja regionalnih razvojnih središta

Završna konferencija projekta izrade projektno-tehničke dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji održana je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Izrada dokumentacije odnosila se na arhitektonsko-projektno-tehničku dokumentaciju, izradu elaborata zaštite na radu i zaštite od požara, geodetsku snimku izvedenog stanja te kontrolu glavnog projekta, odnosno ishođenje građevinske dozvole. Projekt vrijedan 232.384,68 eura sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa konkurentnost i kohezija u iznosu 197.526,98 eura bespovratnih sredstava.

Završili izradu dokumentacije

Nositelj je Brodsko-posavska županija, a partneri Sveučilište u Slavonskom Brodu i Srednja škola "Matije Antuna Reljkovića", dok je tehničku potporu pružao županijski Centar za razvoj.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za proširenje i opremanje budućeg Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji odnosila se na projekt izgradnje multifunkcionalne dvorane, projekt rekonstrukcije postojeće pomoćne zgrade u demonstracijsko-edukacijski praktikum, rekonstrukciju postojeće radionice u praktikum za digitalizaciju i automatizaciju poljoprivredne proizvodnje, proširenje postojećih kapaciteta plastenika i staklenika te izradu projekta navodnjavanja.

– Kada završi provedbena faza i kada se instalira sve ono što je zamišljeno projektom, to bi zapravo trebali biti ogledni primjeri kontroliranih uvjeta proizvodnje, prije svega povrća, i nekih radno-intenzivnih kultura, a naravno i onih koji će ostvariti očekivane benefite kroz kontrolirane uvjete navodnjavanja – istaknuo je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović.

Digitalizacija i automatizacija

Završetak ovog dijela projekta predstavlja sljedeću fazu razvoja strukovne izvrsnosti u Brodsko-posavskoj županiji koja počiva na biotehnološkim istraživanjima uz korištenje najsuvremenije opreme, alata i tehnologija, a koje učenici, studenti i poduzetnici primjenjuju u praksi bioekonomskih djelatnosti. Naglasak je na digitalizaciji i automatizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji uz programe prilagođene osobama s poteškoćama.

Budući centar odnosit će se na područja prehrane, bioekonomije, obrazovanja, regionalne infrastrukture te stvaranja regionalnih razvojnih središta temeljem pametne specijalizacije. Na taj način ojačat će se opći kapaciteti za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje EU sredstava.

Bioekonomija je područje u koje će Županija i dalje ulagati kako bi se što bolje pozicionirala u tome području, a time i potaknula otvaranje novih radnih mjesta, veću razinu profesionalizacije poslovanja te modernizaciju svih proizvodnih, poduzetničkih i poljoprivrednih potencijala.

USVOJEN je i program rada Županijske skupštine Županija usvojila temeljni financijski dokument Proračun za 2024. godinu zbog izdvajanja bolnica gotovo dvostruko manji SUFINANCIRAJU se troškovi prijevoza za 800 studenata s područja županije koji redovito studiraju Studenti će i dogodine besplatno putovati vlakom unutar Hrvatske Studenti vlakom na faks, jednodnevne izlete, liječniku, na ljetovanje i slično SKUPŠTINA zajednice podržala je Marušićevu kandidaturu Novi mandat na čelu Hrvatske zajednice županija Marušić: Promičemo interese regionalne samouprave na nacionalnoj i europskoj razini